İnterkalasyon (intercalation)

İnterkalasyon, farklı türde atomların molekülleri veya grupları (katmanları) arasına, moleküller, iyonlar veya atomların geri dönüşümlü olarak bir girişidir.

Katı hal kimyasında, interkalasyon genellikle kristalin maddelerdeki tabakalar arasına veya diğer alanlara moleküllerin veya iyonların geri döndürülebilir şekilde sokulması prosesini ifade eder. Muhtemel ‘ana (konakçı)’ maddeler grafit, geçiş metallerinin dikalsiyojenürleri, tabakalı çift hidroksitler, doğal killer v.s., ‘misafir’ maddeler ise, konakçıların yapısal öğeleri ile ayrılmış, ayrı tabakalar oluşturan yüklü kompleksler ve nötr moleküller olan metallerin (alkali metal, Cu, Ag) atomları veya iyonlarını içerir. İnterkalasyonun önemli bir özelliği ‘ev sahibi’ kristal yapının bütünlüğünü korumaktır; genellikle latis parametrelerinde bir veya birkaç yönde hafif bir artış gözlenir. İnterkalasyon (araya girme), konakçı maddenin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde, elektronik yapısında, elektriksel, magnetik ve spektral özelliklerinde önemli bir değişiklik ile birlikte olabilir.

İnterkalatlanmış bileşikler (interkalatlar) katalizörler, katı elektrolitler, birincil ve ikincil güç kaynaklarında anot ve katot malzemeleri, katı yağlayıcılar, maddelerin ayrılması ve saflaştırılması için seçici sorbentler olarak kullanılırlar. TiFe, LaNi5, Mg2Ni gibi intermetalik bileşiklerin kristal kafeslerine H2 girmesiyle oluşan interkalatlar, metal matrisi ile zayıf şekilde bağlanmış hidrojen atomları içerirler ve hidrojenasyon katalizörleri ve hidrojen akümülatörler olarak kullanılabilirler. Lityum iyonlarının interkalasyon-deinterkalasyon prosesleri, lityum-iyon pillerde elektrotların işlevsel temelini oluşturur.

Biyoloji ve tıpta interkalasyon genellikle DNA molekülünde çeşitli ligandların birleşmesini gösterir. Özellikle etkili bir anti kanser ilacı olan doxorubikin'in ana mekanizmalarından biri olan hızla büyüyen kanser hücrelerinde DNA replikasyonunun ve transkripsiyonunun engellenmesine izin verdiği için, bu proses özellikle pratik açıdan büyük ilgi uyandırır.

Tipik bir örnek, etidyum bromür, 300 nm civarında maksimum adsorpsiyonu olan bir florofordur. DNA'ya bağlandığında adsorbsiyonu daha da büyür. EtBr'nin bir mutajendir; çünkü DNA'nın interkalasyonunun DNA yapısında değişikliğe neden olması ve DNA replikasyonu gibi DNA metabolizması süreçlerine müdahele edebilir.  (Bak. Eksfoliasyon)



Şekil: (a) Etidyum bromür, (b) DNA heliksin uzaması ve açılmasını gösteren interkalasyon prosesi