İnorganik Nanotüpler (inorganic nanotubes)

İnorganik nanotüp, çapı 5-100 nm arasında değişen içi oyuk (hallow) kuasi-bir-boyutlu yapıdır; inorganik substanslar ve malzemelerden oluşur.

WS2'den yapılan ilk karbon-olmayan nanotüpler 1992'de üretildi. Bugün, d-elementlerin oksitleri ve sülfürlerine (WS2, MoS2, TiO2, VOx, CuO, Al2O3, SiO2 vb.) dayanan, ayrıca nitrürler (BN) üzerinde gerçekleştirilen nanotüpler yapılmaktadır.

Karbonlu-olmayan nanotüpler, şablon tekniği, buhar depozisyon, hidrotermal işlemleme, v.s. gibi metotlarla üretilebilir. Mezoporoz alüminyum oksit, polikarbonat membranlar ve diğer malzemeleri esas alan harici bir şablonla (Şekil-1a), farklı kompozisyonlara sahip boru şekilli yapılar yapılabilir; ancak böyle bir nanotüp duvarının bir monokristal olamayacağı düşünülmektedir.

Hidrotermal işlemleme tekniğiyle, çok duvarlı oksit ve sülfür esaslı nanotüpler (3D → 2D → 1D) üretmek için kullanılabilir. Örneğin, üç boyutlu bir TiO2 kristali, kenar atomlarının bağlarını birleştirmek için bükülen bir tabakalı iki boyutlu (2D) yapı oluşturmak üzere bir alkali çözeltiyle reaksiyona sokulur. Bükülürken, koaksiyal silindirlerden oluşan bir kaydırma veya tüp benzeri bir yapı oluşur. Genel olarak, elde edilen ürün her iki nanotubulenler formunun bir kombinasyonudur.

Karbon nanotüplerin aksine, nanotubulenlerin uçları, oluşum prosesi nedeniyle her zaman açık kalır.

Nanotüp yapılar ayrıca, oksit filmi seçici şekilde çözebilen reaktiflerle reaksiyona giren bazı metallerin anodik oksidasyonuyla oluşabilir. Metal yüzeyinde başlangıçta bir oksit tabakasının hızla oluşturulmasından sonra, oksit oluşumu ve çözünme (aşındırma) işlemleri nispeten eşit oranlarda ilerler.

Baz malzemelerin kristal ve elektrik yapısının morfolojisine, spesifik yüzeyine ve özelliklerine bağlı olarak, karbon içermeyen nanotüpler, sensör cihazlarında sensörler olarak veya yeni kimyasal akım kaynaklarında elektrot malzemeleri olarak kullanılabilir.



Şekil-1: (a) Bir moleküler şablon olarak kullanılan hekzadekilamin-1 ile kristalin vanadyum oksitin hidrotermal işlemlenmesinden türetilmiş vanadyum oksit bazlı vanadyum oksit nanotüp, (b) üç çok uzun WS2 nanotüpün TEM-mikrografisi



Şekil-2: (a) Tipik iki farklı vanadyum oksit nanotüpün SEM ve TEM görüntüleri, (b)VOx-NT duvarlarındaki tabakalar için yapısal model