İnfrared Spektroskopi (IR spectroscopy)

Moleküller, iki farklı iç enerji kuvantum hali arasında geçişe uğrarsa emisyon veya absorpsiyon spektrumları oluşur. Haller arasındaki enerji farkı DE, emitlenen veya absorplanan ışının frekansı ile bağıntılıdır, DE=hn, n=1-50 mikron (m) dalga boyundaki infrared frekanslar, moleküler titreşim ve titreşim-dönme spektrumları verirler.

N Atom içeren bir molekülün, tüm molekülünün, dönme ve çevirme hareketlerini de içine alan 3N tane normal titreşim şekli bulunur. Birkaç atomlu ve yüksek simetrik yapılı moleküller için infrared ve raman spektrum birbiriyle bağıntılı olarak incelenebilir; fakat çok düşük molekül ağırlıklı bileşikler için bile N çok büyüktür ve bu tip bir analiz zordur. Yine de yararlı bazı bilgiler edinilebilir; bazı titreşim şekilleri, küçük atom gruplarının lokalize hareketlerini gösterir ve bu grupların karakteristik frekanslarında absorpsiyon bantları verirler.

Tipik Spektrumlarda Kimyasal Grupların Saptanması: İnfrared spektrumlarda, malzemeye bağlı olarak çeşitli kimyasal bağlar veya grupları tanımlayan dalga boylarında absorpsiyon pikleri bulunur. Örneğin, polietilen spektrumundaki C-H gerilme bandı 3.4 mikronda, CH2 ve CH3 gruplarının C-H bükülme bandı 6.8 mikronda ve aralarında dizilen metilen gruplarının CH2 sallanma bandı 13.9 mikronda görülür. Diğer ilginç bantlardan 6.1 mikrondaki C=C bandı doğal kauçuk, 5.8 mikrondaki karbonil bandı eter, 8.9 mikrondaki eter bandı poli(metil metakrilat) spektrumlarında görülür. Polistirenin IR spektrumunda aromatik yapıyı gösteren 6.2, 6.7, 13.3 ve 14.4 mikron bantları bulunurken, poli(vinil klorür) de 14.5 mikronda C-Cl bandı karakteristiktir. Naylon için 3.0, 6.1 ve 6.5 mikronda peptit grupları bantları, politetrafluoroetilen için de 8.2-8.3 mikronda CF2 bandı bulunur.

İlişkili Yöntemler: çoğunlukla 2-15 m dalga boyu aralığında elde edilen infrared absorpsiyon spektrasının, diğer bazı gözlemlerle de tamamlanması önerilir. Bu konuda "uzak infrared" bölgede (< 200 m) yapılan gözlemler önemlidir. çeşitli deneysel zorluklara karşın, bu bölgedeki çalışmalardan değerli bilgiler edinilebilir. Politetrafluoroetilen gibi bazı polimerlerin absorpsiyon bantlarının çoğu 15 m 'nun üzerindeki dalga boylarında çıkar.

"Fourier-dönüşümlü" infrared spektroskopi yöntemiyle daha hassas ve sağlıklı analizler yapılabilmektedir. Bir titreşimin infrared absorpsiyona ve "Raman saçılması"na yol açması farklı olaylara dayandığından, Raman çalışmaları çoğu kez infrared çalışmaları tamamlayıcı olarak kullanılır. Bu yöntemde benzer ışık kaynaklarının kullanılmasıyla deneysel zorluklar kısmen azaltılır.

Dikroism: İnfrared absorpsiyon dipol momentteki değişmeye bağlıdır. Böyle bir değişiklik bir vektöryel miktarıdır, yani, bazı gruplar için belirli yönlerde sınırlanmıştır. Yöneltilmiş örneklerde düzlem polarize ışının absorblanma miktarı, bu ışının yönü değiştirildiğinde önemli derecede değişir. Bu nedenle, poliamidlerdeki C=O ve N-H gruplarının gerilme titreşimleri, zincir eksenine tam dik olan dipol momentteki değişikliğin sonucudur.

Kristalin ve amorf bölgeler için ayrı absorpsiyonlar bulunduğunda, bu bantların dikroismi, bu iki bölgenin örnekteki yönelmeleri hakkında bilgi verir.

İnfrared absorpsiyona neden olan herhangi bir moleküler titreşim için, elektriksel dipol momentte periyodik bir değişme vardır. Bu değişmenin yönü, infrared ışınının elektrik vektörü bileşenine paralelse absorpsiyon meydana gelir; aksi halde absorpsiyon olmaz. Yönlendirilmiş kütle polimerlerde dipol-moment değişikliği belirli yönlere doğrudur (sınırlanmıştır). Bu durumda polarize infrared ışın kullanılarak ve polarizasyon düzleminin konumuna bağlı olarak absorpsiyon elde edilir. Bu olaya "dikroism" denir ve "dikroik oran" olarak ölçülür.

Dikroik oran, bir absorpsiyon bandının paralel ve dik polarize ışın ile peşpeşe ölçülen optik yoğunluklarının, örnekteki sınırlandırılmış yöne oranıdır. Dikroik oranlar yöneltme derecesine ve örnekteki seçilmiş yön ile geçiş momentinin yönü arasıdaki açıya bağlıdır.

Kristallik: Aynı polimerin kristal ve amorf haldeki infrared absorpsiyon spektrumları en az iki nedenle birbirinden farklılık gösterir. Birincisi, kristalin polimerde bulunabilecek özel molekül arası etkileşimlerin bazı bantları kuvvetlendirmesi veya bölmesidir. ikinci neden, fazlardan birinde bazı özel konformasyonların, fazın kristal veya amorf olduğunu gösteren karakteristik bantlar oluşturmasıdır.

Örneğin, poli(etilen tereftalat)ta herbir tekrar biriminin –OCH2CH2O- kısmı, kristal halde tümüyle trans konformasyonda bulunur, fakat erimiş haldeyken kısmen gauche şeklindedir. Her iki konformasyonu da tanımlayan özel bantlar vardır. Naylon-66 gibi bazı örneklerde, IR verilerinden kristallik yüzdesi doğru olarak saptanabilir.

Geometrik İzomerlik: Polimer zincirlerindeki doymamışlık yoluyla çeşitli geometrik izomerliğin tayin edilebilmesi çok önemlidir. Tabloda olefinik gruplardan oluşan bazı önemli infrared absorpsiyon bantları verilmiştir. cis ve trans konfigürasyonları birbirinden ayırmanın çok zor olmasına rağmen, yapay kauçuk cis-1,4-poliizoprende çok az miktarlardaki 1,2 ve 3,4 katılma kolaylıkla saptanır. Bu analiz için nükleer magnetik rezonans spektroskopisi de uygun bir yöntemdir.


Olefinik Grupların Absorpsiyon Dalga Boyları

C = C’li gruplar
Dalga boyu, mikron (m)
Vinil, R1 – CH = CH2
10.1 ve 11
Trans-R1 – CH = CH – R2
10.4
Viniliden, R1 R2 C = CH2
11.3
R1 R2 C = CH – R3
12.0
Cis-R1 – CH = CH2
14.2 (değişebilir)