İlaç Taşıyıcı (drug delivery)

İlaç taşıyıcı, bir ilacı hedeflenmiş bir organizmaya, organa veya hücreye taşıyan bir yapıdır.

Klasik farmakoloji ve eczacılıkta bir organizmaya tablet, damar içi enjelksiyon çözeltisi, göz damlası, merhem, v.s., gibi ilaç uygulaması için ‘dozaj formu’ terimi kullanılır. Biyomedikal bilim ve biyoteknolojideki ilerlemelerle ilaç ‘paketleme ve taşımada’ yeni metotlar geliştirildi; lipozomlar, nanozomlar (nanoskala lipozom) ve nanokapsüller, çok fonksiyonlu nanopartiküller (terepötik amaçlı magnetik nanopartiküller dahil) gibi. Yeni ve geleneksel dozaj form tipleri, yeni teknolojilerdeki ilaçların spesifik dokulara, hücrelere ve hatta intraselüler organellere hedeflenerek taşınması yönünden farklıdır. Hedeflen taşıyıcının niteliği, ya aktif farmasetik bileşenin kendisidir, veya (çoğu zaman) onu taşıyan araçtır (vektör, konteyner). Bu araç hedef hücrelerin yüzeyindeki reseptörleri tanıyabilecek şekilde moleküllerle modifiye edilmiştir. Klasik örnek, tümör hücreler tarafından aktif olarak yakalanan folik asit molekülüdür. Antikorlar üniversal moleküller gibi davranır, hedef hücrenin yüzeyini  tanır. Temel biyomedikal araştımalarla hücrelerin detaylı antijenik tanımlama profilleri hazırlanır.

Vektörün yüzeyindeki hedef moleküller, vücudun belli bir bölgesindeki (tümörler, inflamasyon, iskemi v.s.) istenmeyen konsantrasyona yönelir ve bu bölgeye ilaç taşır. Geleneksel ilacın verilmesi ve vücuda dağılımının aksine, hedefli taşıma, ilaç dozunun azaltılmasını sağlar ve sağlıklı hücreler üzerindeki etkilerini en aza indirir (yan etkiler). Tümörlerin agresif tedavisinde, yüksek oranda toksik kanser ilaçlarının hedefli taşınmasının boyutu özellikle önem kazanmaktadır.

Buna ek olarak, konteynerden ilaç salınımını kontrol etmek mümkün hale gelir. Bu nedenle konteynerler metal çekirdekli ve polimer kabuklu ilaç maddeleri içeren nanopartikül ise, ilaç salınımı nanopartiküllerin sınırlı bir şekilde ısıtılması ile sağlanabilir. Bu, biyolojik dokular tarafından zayıfça absorplanan, ancak metal nanopartikülleri tarafından iyi absorbe edilen alternatif bir magnetik alan veya yakın kızıl ötesi lazer ışınımı uygulayarak başarılabilir.

Hedef hücreye bağlandıktan sonra vektör (ilaca sahip), endositoz yoluyla veya hücre zarı ile vektör (lipozom) membran füzyonu vasıtasıyla hücre tarafından yakalanabilir. Her iki durumda da ilaç hücreye taşınır ve özel teknikler kullanılarak çekirdek, mitokondri, endoplazmik retikulum ve diğer organelleri hedef alabilir. Hücre içi ilaç dağıtım kavramı aktif gelişme halindedir. Konseptin uygulanmasında, proteinleri çeşitli hücresel yapılara yönelten proteinlerin sinyal dizileri hakkında bilgi vermek için büyük bir değer verilir. Önemli olan, bir hücrede uzun mesafelerde aktif nakil gerçekleştiren ve ilaçlar, genler ve terapötik nanopartiküller sağlamak için kullanılabilen motor proteinlerin anlaşılmasıdır.

Blok-kopolimerlerden yapılmış nanoskala ilaç taşıma sistemi, örneğin, bir hidrofobik çekirdekli (ilaç ve taşıyıcının biyolojik uyumluluğunu sağlayan bir hidrofilik kılıf içeren) moleküllerdir. Yüzeyin farklı vektörlerle modifiye edilmesi, içerilen ilaçların hedef dokulara ve hücrelere ulaşmasını sağlar.



Blok kopolimerlerden hazırlanan nanoskala ilaç taşıyıcı
sistemin şematik diyagramı


4 Nisan 2018