Oligomer (oligomer)

 Oligomer, molekülleri birkaçdan birkaç düzineye kadar benzer veya farklı yapısal birim (monomer) içeren bir substanstır.

Bir oligomerin moleküler ağırlığının üst sınırı, kimyasal doğasına bağlıdır ve genellikle, maddenin süper elastik gevşeme (strain), kauçuk-benzeri elastikiyet ve polimerlere özgü diğer özellikleri göstermeye başladığı, bir bölümün (segment) molekül ağırlığına eşittir. Polar ve çubuk-benzeri zincir oligomerlerin potansiyel molekül ağırlıkları (15000 amu’ya kadar), polar olmayan oligomerlerden (~.5000 amu’ya kadar) daha büyük bir aralığa sahiptir. (1 amu = 1.66 x 10-24 g)

Oligomerler hem monomerler hem de yüksek molekül ağırlıklı bileşikler için spesifik özelliklere sahiptir. Bitişik (komşu) oligomer homologların (*) fiziksel ve kimyasal özellikleri çok farklıdır ve terminal gruplarına bağlıdır; Molekül ağırlığı arttıkça, terminal grupların etkisi azalır ve bitişik elementlerin özelliklerinde fark daha az belirgin hale gelir. Oligomerlerin karakteristik özellikleri arasında şiddetli intermoleküler etkileşimler, yüksek viskozite ve uzun gevşeme (relaksasyon) zamanı bulunur; bunların hepsi daha büyük moleküllü oligomerlerde artar. (*Bir homolog, bir bileşik dizisindeki bir elementtir; benzer fonksiyonal gruplara ve düzgün yapıya sahiptir ve birbirinden, sabit 1 yapısal elementle ayrılır; burada homolog, bir monomer birimidir.)

Reaktif oligomerler polimerizasyonda (oligoester akrilatlar, oligodienler ve kopolimerleri, epoksi reçineler, siklooligoamidler, v.s.), polikondensasyon ve polikatılmada (karboksilik, aminosiyanat, izosiyanat ve diğer gruplar, fenol-formaldehit, karbamid ve alkid reçineler, v.s. içeren substanslarda) yer alabilirler.

Oligomerler, kontrollü bir ortamda yüksek molekül ağırlıklı polimerlerin tahribatıyla elde edilebilir. Farklı metotlarla üretilen oligomerler, genellikle farklı homologların bir kombinasyonudur. Kimyasal olarak özel oligomerlerin (yani belli sayıda monomer birimi içeren oligomerler) üretim teknikleri, her aşamada belirli bir reaksiyon ürününün elde edildiği aşamalı üretim prosesine dayanır.

Oligomerlerin en önemli uygulamalardan biri polimerik malzeme ve ürünlerin üretilmesidir. Bu amaçla kullanılan reaktif oligomerler, yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerin elde edilmesinde uygulanan teknolojiye kıyasla, pek çok avantaj sağlar:

·         Yüksek molekül ağırlıklı polimer üretimi ve bundan bir ürünün imalatı, yani aynı proseste istenilen son ürünün elde edilmesi
·         Akışkan veya düşük-ergime noktalı oligomerlerin elde edilmesinde
·         Sıvı haldeyken yüksek akışkanlığa sahip olan akışkan veya düşük erime noktalı oligomerler, yüksek basınç, sıcaklık veya solventlere gerek kalmaksızın bir ürün oluşturmak üzere kalıplanabilir
·         Çok daha az ısı efekti ve daha az büzülme (akışkan-katı polimer geçiş hızının artmasını sağlar) istenilen ürünlerin imalatı


Monomer, oligomer ve polimerler arasındaki ilişki

Oligomerler, plastik köpük, vernik, tutkal ve çoklu bileşiklerin üretimi, tekstil ve kağıtların işlenmesi, yüzey aktif maddeler, yağlama malzemeleri ve selüloz fiber malzemeleri üretimi ve diğer polimerlerin modifikasyonu gibi alanlarda, biyoloji ve tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.