Homopolimer (homopolymer)

En basit ve genel şekliyle bir polimerdeki polimer zincirleri, monomere çok benzeyen atomlardan oluşan tek bir karakteristik grubun zincir boyunca tekrarlanmasıyla meydana gelir; böyle bir polimere "homopolimer" denir. Karakteristik grup ‘yapı birimi’ veya ‘tekrar birimi’dir ve monomerin polimer zinciri içindeki konstitüsyonunu gösterir. Yapı birimi bir homopolimerin temel niteliğini oluşturur, polimerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler.

Homopolimerizasyon, önemli sapmalar göstermesine rağmen serbest radikal polimerizasyonunun klasik denklemlerini izler. Yan reaksiyonlar nedeniyle kısa dallanmalar (alkil grupları), uzun dallanmalar (graftlanmış polietilen zincirleri), doymamış gruplar oluşur.

Bir polimerizasyon işleminde bir monomer kullanıldığında polimer zincirinde tek bir çeşit yapı birimi bulunur; böyle bir polimere homopolimer denir. Bazı koşullarda, iki veya daha fazla monomerin yapı birimlerinin aynı polimerik zincirde birarada bulunduğu polimerizasyonlar yapılabilir. Böyle bir karışım yapıya "kopolimer" adı verilir.