Holografik İnterferens Litografi (holographic interference lithography)

İnterferens litografi (veya holografik litografi), kompleks optik sistemler veya fotomasklar olmadan bir malzemenin ince özelliklerini sergileyen paternlerin elde edilmesinde kullanılan bir tekniktir.

Holografik interferens (girişim) litografide, bir substrat üzerindeki ‘koruyucu (buna resist veya direnç deniyor)’ tabaka lazer demetlerine veya ultraviyole ışınlarına veya sinkrotron X-ışınlarına maruz bırakılır (pozlandırılır).

Holografik litografide ışınlandırılacak substrat (resist tabakalı), iki veya daha fazla ışın demetinin olduğu girişim bölgesine konur; uygulanan optik, ultraviyole veya X-ışını dalgalar sonucunda direncin yüzeyinde bir girişim paterni oluşur. Direnç maskenin pozlandırılması, develope edilmesi ve diğer işlemleri sonunda periyodik veya kuasiperiyodik yapıda bir imaj ortaya çıkar. Işınlandırılmış latisin periyodu dalga boyunun yarısına kadar olabilir. Holografik interferens litografiyle elde edilen latısler, X-ışını görüntüleme için difraksiyon veya odaklama elementleri olarak ve ayrıca, karakteristik boyutları 1-10 nm olan nanoelektronok cihazların elementleri olarak da kullanılabilir. (Bak. Litografi)



Holografik litografi; girişim (interferns) lazerle maskesiz patern oluşturma