Hidrotermal Sentez (hydrothermal synthesis)

Hidrotermal sentez, değişik kimyasal bileşikler ve malzemelerin üretiminde kullanılan bir metottur; prosesler (fizfksel ve kimyasal), kapalı sistemde sulu çözeltide >100 0C sıcaklık ve >1 atm. basınçta yapılır.

Metot, pratik olarak normal koşullarda çözünmeyen substansları (bazı oksitler, silikatlar, sülfidler), su ve sulu çözeltilerin seyreltme yeteneğine dayanır; koşullar yüksek sıcaklık (500 0C) ve yüksek basınçtır (10-80 MPa, bazan 300 MPa’a kadar). Hidrotermal sentezin proses kinetikleri ve üretilen ürünlerin özelliklerini belirleyen temel parametreleri ortamın başlangıç pH’ı, sentez sıcaklığı ve süresi, ve sistemin basıncıdır. İşlem, yüksek sıcaklık ve yüksek basınca dayanıklı sızdırmaz çelik silindirlerde veya otoklavlarda yapılır.

Nanotozlar normal olarak iki yöntemle üretilir:

·         Otoklavda çeşitli bileşiklerin doğrudan yüksek sıcaklık hidroliz reaksiyonlarıyla yapılan üretim; otoklav öncül tuzlarla yüklenir.
·         Reaksiyon ürünlerinin oda sıcaklığında hidrotermal işlemlenmesiyle yapılan üretm; bu yöntem hidrotermal koşullardaki amorf fazların kristalizasyon hızında keskin artışa dayanır. Ürünlerin süspansiyonu, normal koşullar altında çözelti reaksiyonlarıyla oluşturulur.

Hidrotermal sentez metodunun avantajları, ergime noktası yakınında kararsız olan substansların kristallerinin sntezlenebilmesi ve yüksek kaliteli büyük kristallerin sentezlenebilmesidir. Dezavantajları ekipmanın çok pahalı olması ve büyümeleri prosesinde kristallerin izlenememesidir. Hidrotermal sentez, spesifik bir solvent için kritik noktadan düşük sıcaklık ve basınçlardan (kritik nokta, üstünde sıvı ve buhar arasındaki farkın kaybolduğu noktadır), ve süperkritik koşullardan etkilenebilir. Bazı tuzların hidrotermal çözeltilerinde oksitlerin çözünürlüğü, saf suda olduğundan çok daha yüksektir; bu tip tuzlara ‘mineralleştirici’ denir. Hidrotermal metotlarla ilişkili bir grup solvotermal sentez metodu da vardır; bunlarda organik solventler ve süperkritik CO2 kullanılır.

Hidrotermal metot, sentez sırasında reaksiyon ortamını kontrolde ilave dış faktörlerin kullanılmasına olanak sağlar. Bu yaklaşım hidrotermal-mikrodalga, hidrotermal-ultrasonik, hidrotermal-elektrokimyasal ve hidrotermal-mekanokimyasal sentez metotlarında görülebilir.
Hidrotermal metotla üretilen en önemli mamomalzemelerden biri sentetik zeolitlerdir. Önemli bir üretim koşulu çözeltide yüzey aktif maddelerin bulunmasıdır; bunlar, hidrotermal çözeltide oksit kompaundların morfolojik gelişimini önemli derecede etkiler. Sentez koşullarının ve uygun sörfaktanın seçimiyle istenilen gözenek boyutlarını içeren poröz nanomalzemeler elde edilebilir.



Şekil-1: Hidrotermal teknikle üretilen nanokristalin TiO2



Şekil-2: Hidrotermal zeolit sentezi: başlangıç malzemeleri sıcaklık, basınç ve sulu mineralleştirici maddelerle (OH ve/veya F- iyonları) kristal ürünlere dönüştürülmüştür