Hidrojen Bağı (hydrogen bond)

Hidrojen bağı, kovalent bağlı elektronegatif atoma (O, N, F, Cl) kovalent bağlı bir hidrojen atomu arasındaki etkileşimdir.

Bir hidrojen bağı iki polar kovalent bağ ister; bunlardan biri etkin pozitif yük taşıyan bir hidrojen atomu, diğeri etkin negatif yüklü bir elektronegatif atomdur (oksijen, nitrojen, halojen). Sayısız molekül-içi (intramoleküler) hidrojen bağı örnekleri olmasına rağmen (ör. proteinlerde), normal olarak hidrojen bağları moleküller-arası (intermoleküler) etkileşimde çok önemli bir rol oynar. Hidrojen bağı supramoleküler kimyada anahtar bir etkileşimdir; proteinlerin yapısı, DNA çift heliks (Şekil-1), su ve buz, supramoleküler montajlar ve polimerler, ve çözeltilerin özelliklerinde hidrojen bağları fevkalade etkindir.

Hidrojen bağların enerjisi kovalent bağlardan çok zayıftır; 5-100 kJ/mol arasında değişir (Şekil-2). Enerjisine bağlı olarak hidrojen bağının karakteri, saf elektrostatik bağdan (zayıf bağ), ağırlıklı olarak kovalent bağa (kuvvetli bağ) kadar değişir. (Bak. Dipol-Dipol Etkileşim)


Şekil-1: DNA yapısını tanımlayan nitrojen bazlar
arasında hidrojen bağları




Şekil-2: Hidrojen bağı ve kovalent bağ enerjilerin (kJ/mol)
kıyaslaması