Gerilme Kuvveti (tensile strength)

Gerilme kuvveti, bir numunenin tahrip edilmesinden önce uzatılması sırasında kaydedilen en büyük strestir.

Tensile kuvveti, katı malzemenin özel bir durumudur. Çıkıntılar veya çatlaklar gibi kusurların yokluğunda bir çubuğun en büyük gerilme mukavemeti, Young modülünün onda birine eşit teorik (veya daha doğrusu ideal) kuvvet ile verilir. Bununla birlikte, bu koşullar altında, gerçek malzemeler, çatlak yayılımının (kırılgan bozulma) ya da plastik deformasyonun stabilitesinin kaybedilmesinin (boyunduruklanma) bir sonucu olarak başarısız olurlar. Her durumda, mukavemet çubuğun kesit alanına kuvvet oranı olarak tanımlanan stres (MPa, kgf/mm2) ile aynı boyuta sahiptir.

Akma Noktası (yield point): Akma kuvveti (yield strength), malzemenin plastik olarak akmaya başladığı strestir (MPa).

Ductil (yumuşak, biçimlendirilebilir) malzemelerde, bir noktada, stres-strain eğrisi düz çizgiden sapar ve strain stresten daha hızlı artar. Çekme testinde bu noktadan sonra, numunede bir miktar kalıcı deformasyon meydana. Yük kaldırıldığında malzeme orijinal durumuna geri dönemez. Gevrek (kırılgan) malzemelerde, plastik deformasyon çok az veya hiç gerçekleşmez ve malzeme, eğrinin doğrusal elastik kısmının ucuna yakın kırılır.

Ultimat Gerilme Kuvveti (ultimate tensile strength): Ultimat (nihai) gerilme kuvveti (UTS) bir gerilme testinde ulaşılan maksimum mühendislik gerilme seviyesidir; bir maddenin gücü, kırılmadan dış güçlere dayanabilmesidir. Kırılgan malzemelerde UTS, gerilme-gevşeme eğrisinin doğrusal elastik kısmının sonunda veya elastik sınırın yakınında olacaktır. Yumuşak malzemelerde UTS, gerilme-gevşeme eğrisinin plastik kısmına elastik bölümün çok dışına çıkacaktır.

Kırılma Yumuşaklığı: Kırılmadaki gerçek plastik gevşemesidir.



Uniaksiyal gerilme (tensile) yüklemesi altında gerilim (stress)-gevşeme (strain) ilişkisi