Gen Terapi (gene therapy)

Gen terapi, belirli gen işlevlerini iyileştirmek veya bastırmak ve hücrelerin bazı spesifik özelliklerini garantiye almak için hastanın somatik hücrelerine genetik öğeler koyarak kalıtsal ve edinilmiş hastalıkların tedavisidir.

Geniş anlamda ifade edildiğinde, gen terapi:

·         Kendi geni hastalandığından yetersiz kalan bir fonksiyonunu yerine getirmek için bir bireyin (individual’s) hücrelerine bir genin sokulması
·         Moleküler genetik teknoloji kullanarak bir hastalığa neden olan bir bireyin gen belirtisinin bastırılması
·         İmmünojenikliği arttıran ve hastalıklı hücrelerin ölmesini sağlayan genlerin eklenmesi veya bağışıklık tepkisinin uyarılması

Günümüzde, insan germ hücrelerinin genetik manipülasyonu gen terapisinin bir parçası olarak düşünülmemektedir.

Proteinleri kodlayan genlere ilaveten, gen terapide kullanılan elementler:

·         RNA kodlayan genler
·         Hedef genin (antisens RNA) mRNA'ya tamamlayıcısı
·         Kısa girişimli RNA (siRNA)’nın RNA öncülleri
·         Kısa sentetik nükleotid dizileri (antisens oligonükleotitler ve siRNA)

Bu genetik elementler, karşılık gelen mRNA translasyonunu baskılayarak veya enzimatik bölünmeyi teşvik ederek seçici olarak gen ekspresyonunu (gen ifadesi) engeller. Tıbta genetik yapıları kullanan yaklaşımlara antisense terapi ve RNA interferans (girişim) (RNAi) denir.

Belirli görevlere bağlı olarak, genetik elementler uzun-süreli ekspresyon için konukçu hücre genomuna entegre edilebilir, veya geçici ekspresyon için kromozomal DNA'dan ayrı olarak işlev görür. Hücrelere gen yerleştirilmesi, bir organizmanın dışında yapılabilir. Bu amaçla, hastadan hedef hücreler elde edilir ve gerekli genin verilmesinden sonra hastaya tekrar enjekte edilir. Alternatif olarak, genler doğrudan konak organizmaya dahil edilir. Hücrelere genetik elemanların etkili bir şekilde sokulması için özel hedefli taşıma sistemleri kullanılır.