Gen Mühendisliği (gene engineering)

Gen mühendisliği, organizmadan (hücrelerden) genin izole edilmesi, gen manipülasyonu (rekombinant RNA ve DNA'nın oluşturulması dahil) ve genlerin diğer organizmalara konulması için kullanılan teknikler, yöntemler ve teknolojiler setidir.

Genetik mühendisliği biyoteknoloji için bir araçtır; moleküler ve hücre biyolojisi, sitoloji, genetik, mikrobiyoloji ve viroloji yöntemlerini kullanır. Genetik mühendisliği, genetiği değiştirilmiş organizmanın istenen özelliklerini elde etmek için kullanılır. Geleneksel seçimde, bir organizama genom mutasyonuyla değiştirilebilir. Oysa genetik mühendislik metotlarıyla istenilen genler konularak  genomun modifikasyonu sağlanır. Genetik mühendisliğinin uygulamaları arasında, genetik olarak modifiye edilmiş yeni yararlı özelliklere sahip bitki çeşitlerinin oluşturulması, Ilaçlar ve gıda endüstrileri için hormon, antibiyotik, vitamin, enzim ve diğer maddeleri üreten bakteri ve mantarların oluşturulması, biyomedikal ürünlerin üretimi için "canlı fabrikalar" olarak transgenik hayvanların yaratılması ve spesifik genlerin işleyişini araştırmak amacıylayeni laboratuvar fare (knockout farelerinin) türleri geliştirilmesi sayılabilir.

Nanobiyoteknoloji alanda genetik mühendisliği, genetik olarak tasarlanmış kimerik proteinlerin, iyon kanallarının ve temelde yeni özelliklere sahip biyolojik motorların oluşturulması, modern biyosensörler, ilaç taşıyıcı sistemler v.s. için temel oluşturmaktadır.