Fraktal Yapı (fractal structure)

Fraktal yapı, self-benzerlik ile karakterize edilen bir yapıdır, yani skala değiştiğinde yapısal motifi tekrarlanan fragmanlardan oluşur.

Fraktal yapı, bir yapının uzamdaki işgal derecesi (boyut) olarak tanımlanır; bu, tam bir değer değildir. Bu nedenle, n-boyutlu fraktaller, n-boyutlu ve (n + 1) boyutlu objeler arasında bir ara pozisyon kaplarlar. Normal bir fraktal obje oluşturmak için özyinelemeli fonksiyonlar kullanılır.

Doğal fraktal-benzeri yapılarda, fraksiyonel boyut yoktur ve yalnızca normal fraktallara karşıt olarak, belirli bir ölçeğe kadar self-benzerlik gözlemlenir. Fraktal-benzeri yapıya sahip doğal nesne örnekleri olarak, kümülüs bulutları, ağaçlar, ve yıldırım sayılabilir. Örneğin, taçta büyük ağaç dallarının her biri en az iki küçük dala ayrılır ve dallar tekrar tekrar bölünür (Şekil). Sonuç olarak, her dal fraktal bir yapının tek bir tekrarlayan nedeni olarak düşünülebilir.

Dendrimer molekülleri ve fraktal kümeler gibi bazı nanosistemlerin geometrisi, mikro ve makroskopik özelliklerinin simülasyonunu mümkün kılan özyinelemeli fonksiyonlarla doğru olarak tanımlanır.


Fraktallere benzeyen bir yapıya sahip doğal nesne