Fotosentez; Yapay (artificial photosynthesis)

Yapay fotosentez, sentetik supramoleküler nanosistemler kullanılarak güneş enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesidir.

İnsanlığın sürdürülebilir kalkınması için 2050 yılına kadar 10 TW/s temiz enerji, (başka bir deyişle sera gazı emisyonu olmadan) üretmek zorundadır. Temiz enerjiyi üretmenin en umut verici yolu güneş ışınlamasını kullanmaktır. Güneş enerjisi dönüşümü için nanoyapıların üç temel kullanımı vardır: 1) donör-akseptör (verici-alıcı) supramoleküler montajlar ve kümeler (cluster) kullanarak yapay fotosentez 2) hidrojenin fotokatalitik üretimi ve 3) nanoyapılı yarıiletkenlere dayanan güneş pilleri.

Işık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmek için yapay bir fotosistem, doğal olarak üç ana bileşeni içermelidir; fotoanten, reaksiyon sitesi ve enerji depolama sistemi. Fotanten ışık enerjisini absorplar ve daha sonra kimyasal reaksiyonların meydana geldiği reaksiyon sitesine (alanına) iletir. Yüksek bitkilerin ve siyanobakterilerin fotosistemlerinde klorofil molekülleri böyle bir rol oynar.

Doğal fotosistemlerde, üç bileşenin mekansal, elektronik, kinetik ve termodinamik parametreleri, maksimum kuantum verimi için optimize edilmiştir. Yapay fotosistemlerde, en yüksek kuantum verimine ek olarak, ışığın kimyasal enerjiye mümkün olan en iyi şekilde dönüştürülmesi gerekir. Bu bileşenlerin her birini tasarlarken iki soruya cevap verilmelidir: 1) hangi substanslar - kromoforlar, donörler, akseptörler-olacak ve 2) bu malzemeler tek bir işletim sisteminde nasıl bir araya getirilecektir? Aslında, ‘yapı taşları’nı seçmek ve onları birbirine bağlamanın bir yolununun bulunması gerekiyor.

Bu problemi çözmenin en kolay yolu yapay photoantenlerdir. Metaloporfirinler kromofor olarak (tetrapirol metal kompleksleri ve türevleri) olarak alınır. En popüler olanı, çinko, magnezyum ve platin grubu metallerin iyonlarına sahip porfirinler ve merkezi metal atomunun eksik olduğu serbest porfirinlerdir. Porfirinler supramoleküler kimya teknikleri kullanarak, yani kovalent olmayan etkileşimler yoluyla veya kovalent bağlarla (Şekil) tek bir fotoentenna birleştirilir. Antenin uzamsal yapısını ve porfirin yan zincirlerinin kompozisyonunu değiştiren anten üzerinden enerji akışını kontrol etmek mümkündür.

Yapay fotosentezin şu anki durumu, fotosistemin bireysel bileşenlerin (fotantenalar, reaksiyon yeri ve enerji depolama sistemi) sentezi ve bunların nasıl bağlı olduklarıdır. Sorun şu ki bu sistemlerin performansını iyileştirmek ve doğal avantajlara karşı en büyük avantajlarını korumak için organizasyon basit olmalıdır.



Bir fotoantene bağlı reaksiyon merkezini tanımlayan supramoleküler heksad