Fotosentez (photosynthesis)

Fotosentez, yeşil bitkiler ve bazı bakterilerde meydana gelen, güneş ışığı enerjisiyle organik olmayanlardan organik substansların üretildiği kimyasal prosestir.

Fotosentez, pigmentlerle (bitkilerde klorofiller, bakterilerde bakteriyoklorofil) ilgilidir. Fotosentez, redoks reaksiyonlarına dayanır; elektronların donörden (CH2O, H2S) alıcıya (CO2) transfer edilmesiyle indirgenmiş bileşikler (karbonhidratlar, CH2O) oluşumu ve O2'nin serbest bırakılmasıdır.(H2S'den S çıkar).

Fotosentez reaksiyonu,
CO2 + 2H2A + hn ® CH2O + 2A + H2O
eşitliğyle verilir.

Burada H2A, A'ya yükseltgenen indirgeyicidir. Daha yüksek bitkilerde, algler ve siyanobakterilerde su indirgendir ve fotosentez ürünü oksijendir; buna oksijenik fotosentez denir.

Fotosentez prosesi, enerji ve süre açısından farklı birçok aşamayı içerir. Fotosentetik ünitelerin yapısı ve fotosentez aşamaları farklı organizmalar için farklıdır; bununla birlikte, üç temel temel proses vardır:

·         Fotoanten tarafından ışığın absorbe edilmesi ve antenden reaksiyon alanına (sitesine) elektronik uyarma enerjisinin aktarılması
·         Reaksiyon sitesinde elektron transferi ve yük ayrıştırılmış durum
·         Substansların sentezine yol açan kimyasal reaksiyonlar birincil olanlar (nikotinamid adenin dinükleotid fosfatın indirgenmiş formu – NADP ve adenosin trifosfat - ATP) ve nihai fotosentez ürünleri

Fotosentezdeki enerji, bir formdan diğerine dönüştürülür:
ışık enerjisi → elektron enerjisi → elektrik enerjisi → kimyasal enerji

Doğal fotosentetik aygıtların tüm  bileşenleri (fotoantenler, reaksiyon sitesi gibi) protein nanoyapılardır.

Fotosentez, dünyadaki en önemli proseslerden biridir; karbon, oksijen ve diğer elementlerin doğal bir döngüsünün altında işler. Fotosentez gezegendeki tüm yaşamın maddi ve manevi temelini oluşturur. Fotosentez, organik madde olarak yaklaşık 8 1.010 ton karbonun bağlanmasını sağlar ve yıllık 1.011 ton selüloz oluşturur. Fotosentez yoluyla, kara bitkileri yılda yaklaşık 1.8.1.011 ton kuru biyokütle üretir ve okyanuslarda her yıl kabaca aynı miktarda bitki biyokütle üretilir. Yağmur ormanlarının katkısı, toplam kara fotosentezi üretiminin % 29'una ve ormanların % 68'ine varan oranlarda katkıda bulunur. Atmosferik O2'nin tek kaynağı, yüksek bitkiler ve alglerin fotosentezidir.