Fotonik (photonics)

Fotonik, optik sinyal ve alan üretimi, iletim, modülasyon, amplifikasyon, işleme (prosessing), tayin ve tanıtma ile, çeşitli optik, elektro-optik ve optoelektronik cihazlar geliştirilirken bu fenomenlerin uygulanmasına odaklanan bir bilim ve mühendislik dalıdır

Fotonik terimi lazer fiziği, optoelektronik, elektro optik, fiber ve integre optik, doğrusal olmayan optik, optik iletişim, optik sinyal işleme ve holografiyi biraraya getiren genel bilim ve teknoloji alanını ifade eder.

Fotonik, ultraviyoleden (10-380 nm) uzak infrarede (760 nm-1 mm) kadar geniş bir spektral aralıkta optik sinyallerin ve alanların üretilmesi, işlenmesi, depolanması, aktarılması, algılanması ve dönüştürülmesi için uygun yöntemlerin araştırması ve geliştirilmesiyle ilgilenir. Çoğu fotonik pratik uygulamalarda, görünür ve yakın infrared dalgaboyu aralığı (0.4-1.6 um) kullanılır.

Fotonikte odaklanılan araştırmalar:

·         Yarıiletken bileşiklerin fizik ve teknolojisi
·         Yeni özellikler içeren metamalzemeler ve kompozit nanomalzemeler
·         Yarıiletken lazerler ve LED’ler
·         Yeni tip optik fiberler üretimi için fiziksel özellikler ve teknoloji
·         Fotonik kristaller, fiziksel özellikleri ve uygulamaları
·         İntegre optik malzemeler ve cihazlar
·         Non-lineer optik ve yeni non-lineer optik malzemeler ve cihazlar
·         Optoelektronik ve elektro-ptik cihazlar
·         Yüksek-performans optik sinyal işleme cihazları
·         Fotonik ve elektronik cihazların integrasyonu

Fotonik sürekli gelişme hâlindedir. Sürecin temeli, yarıiletken lazerler, optik amplifier ve modülatörler, dedektör ve anahtarlama aygıtlarındaki teknolojik ilerlemeyi teşvik eden fiber optik iletişim sistemlerinin oluşturulmasıyla atıldı. Takiben, veri işleme ve depolama optiği, yeni geyç ve sensörler, hassas ölçüm metotları v.s. geldi. Günümüzde fotonik cihazlar bilgi ve sinyalizasyon görüntüleme, ışık ve ısı radyasyonunu elektrik enerjisine dönüştürmek gibi amaçlarla da kullanılmaktadır.