Fotonik Kristal (photonic crystal)

Fotonik kristal (PC), refraktif indeksinin periyodik olarak 1, 2 veya 3 boyutlarda değiştiği yapıya sahip bir malzemedir.

Fotonik kristallerin ayırıcı bir özelliği, uzaysal olarak refraktif indeksindeki periyodik değişimdir. Refraktif (kırınım) indeksleri, periyodik olarak uzanan mekansal yönlerin sayısına bağlı olarak, fotonik kristaller 1 boyutlu, 2 boyutlu ve üç boyutlu olarak adlandırılır; veya 1D PC, 2D PC ve 3D PC (D boyut) olarak kısaltılır. 2D ve 3D PC'lerin şematik yapısı Şekil'de verilmiştir.

Fotonik kristallerin en çarpıcı özelliği, oldukça büyük bir kırılma indeksine sahip 3D PC'lerde spektrumun bazı bölgelerinde, fotonik bant boşluklarının (PBG) varlığıdır; PC'lerde PBG'nin içinde bulunan fotonların emisyonu veya yayılımı imkansızdır. Özellikle, PBG içindeki spektrumlu radyasyon dışardan PC'ye nüfuz edemez, içinde bulunamaz ve tamamen sınırdan yansıtılır; yasak, yalnızca yapısal kusurlar veya PC'nin küçük boyutlu olması durumunda kopar. Aynı zamanda, kasıtlı olarak üretilen çizgisel kusurlar, eğilme kayıplarının düşük olduğu (kıvrımın mikron yarıçapına kadar olan) dalga kılavuzlarıdır, nokta kusurları küçük boşluklardır. Işık (foton) demeti performansının kontrol edilebilirliğine dayanan 3D PC potansiyelinin pratikte uygulanması henüz araştırma aşamasındadır.

Genellikle düzlemsel (film) fotonik kristaller biçiminde veya fotonik kristal fiberler (PCF) şeklinde kullanılan 2D PC'lerin pratik uygulamasında önemli ilerleme kaydedilmiştir.

Bir PCF, merkezi parçada dikey uzanan bir kusuru bulunan, iki boyutlu bir yapıdır. Temelde yeni bir optik fiber türü olarak, PCF'ler, diğer optik fiber türlerinde olmayan ışık dalgalarını ve kontrol ışık sinyallerini taşıma özelliğine sahiptir.

Bir boyutlu fotonik kristaller(1D PCs), farklı kırma indekslerine sahip çok katmanlı değişken bir yapıdır. Klasik optikte, fotonik kristal terimi ortaya çıkmadan çok önce, bu gibi periyodik yapılarda, girişim ve difraksiyon nedeniyle ışık dalgalarının doğasında önemli değişiklikler olduğu bilinmekteydi. Örneğin, çok tabakalı yansıtıcı kaplamalar, uzun süre boyunca dielektrik aynalar ve ince film girişim filtreleri üretiminde; ve Bragg gratingler spektral seçiciler ve filtreler olarak kullanılanılmaktadır. PC'nin yaygınlaşmasından sonra kırılma indeksinin bir yönde periyodik olarak değiştiği bu tabakalı ortamlar bir boyutlu fotonik kristal sınıfına yönlendirildi. Işık dikey olarak çarpıldığında, çok tabakalı kaplamalarda yansıma özelliğine spektral bağımlılık, Bragg tablosu olarak adlandırılır; bazı dalga boylarında tabaka sayısı arttıkça yansıma indeksi hızla birine yaklaşır. Şekil B'de bir okla gösterildiği gibi spektral aralık içine giren ışık dalgaları, periyodik yapıdan hemen hemen hepsini yansıtır. PC terminolojisinde bu dalga boyu bölgesi ve ilgili foton enerjileri aralığı (veya enerji bandı) tabakalara dikey olarak giden ışık dalgaları için bir aralıktır.

PC'nin pratik uygulama potansiyeli fotonların benzersiz kontrol edilebilirliği nedeniyle büyüktür, Şüphe yok ki önümüzdeki yıllarda bugün kullanılan veya geliştirilenlerden farklı yeni cihazlar ve yapısal unsurlar geliştirilecektir.

Fotonikte PC uygulamasında, E. Yablonovich'in spontan emisyon spektrumunu kontrol etmek için tam PBG'li PC'leri kullanmayı öneren makalesini yayınlamasının ardından gerçekleştirilmiştir.

Yakın gelecekte beklenen fotonik cihazlar:

·         Düşük eşikli ultra boyutlu PC lazerler
·         Kontrol edilebilir emisyon spektrumlu, parlak PC LED'ler
·         Mikron büküm yarıçaplı çok küçük boyutlu PC dalgakılavuzları
·         Düzlemsel PC'lere dayanan yüksek entegrasyon derecesine sahip fotonik entegre devreler
·         Ayarlanabilir olanlar da dahil, minyatür PC-spektral filtreler
·         Optik rasgele erişimli depolama PC aygıtları
·         Optik sinyal PC-işleme cihazları
·         Hallow PCF'ye dayanan yüksek güçlü lazer ışınımı veen aygıtlar

Üç boyutlu bilgisayarların kullanımını uygulamak için yapılan en cazip, aynı zamanda en zorlu şey, bilgi işlemek için fotonik ve elektronik cihazların çok büyük hacimli entegre setlerinin oluşturulmasıdır

Üç boyutlu fotonik kristallerin diğer olası uygulamaları arasında suni opal mücevherat imalatı sayılabilir.

Fotonik kristaller doğal ortamda bulunur ve çevremizdeki dünyaya renk tonları ekler. Bu nedenle, abalone (Haliotidae) gibi yumuşakça kabukların inci kaplaması 1D PC yapısında, deniz fare antenlerine ve polişelatlar kıllar 2D PC, ve doğal yarı kıymetli taşlar, opallar ve Afrika swallowtail'in kanatları (Papilio ulysses) doğal üç boyutlu fotonik kristallerdir.


(a) 2D (üstte) ve 3D (altta) fotonik kristalin yapısı,
(b) GaAs / AlxOy'nin çeyrek-dalga boylu tabakalardan oluşan bir 1D fotonik kristali bant aralığı (bant aralığı değeri bir ok ile gösterilmiştir),

(c) nikelin ters fotonik kristali