Fotoelektron Spektroskopi (photoelectron spectroscopy)

Fotoelektron spektroskopi (PES): katıların yüzeyinde ve yakın-yüzey bölgesinde işgal edilmiş durumların elektronik yapısını incelemede kullanılan bir metottur; numunenin fotonlarla ışınlanmasıyla fotoelektrik etkinin bir sonucu olarak üretilen elektronların enerji spektrumunun analizine dayanır.

Fotoelektron spektroskopik metotta, yüzey fotonlarla ışınlandırıldığında emitlenen elektronlar kaydedilir. Metot, fotoelektrik etkiye dayanır; katı bir cismin elektronları orijinal olarak, Ei bağlanma enerjili bir durumda bulunur, ışınlandırmada ħw enejili fotonları absorplar ve cisimden Ekin =  ħw – Eij   kinetik enerjiyle kaçar (j = Evakum – Efermi malzemenin iş fonksiyonudur).(Şekil)

Fotoelektron emisyon spektrumu, bir malzemenin atomlarının elektronik seviyeleri hakkında bilgi verir ve malzemede bulunan tek tek kimyasal elementlerin yüksek hassasiyette tanımlanmasını sağlar.

Elektronları uyarmak için kullanılan fotonların enerjisine (dalga boyu) bağlı olarak, fotoelektron spektroskopisi genellikle iki tipe ayrılır:

·         X-ışını fotoelektron spektroskopi (XPS) veya kimyasal analiz için elektron spektroskopisi (ESCA)’da, foton enerjileri 100 eV-10 keV arasında (10-0.1 nm dalgaboyuna karşılık gelir) olan X-ışınları kullanılır; derin çekirdek seviyelerine uygulanır

·         Ultraviyolet fotoelektron spektroskopide 10-50 eV (10-25 nm dalgaboyuna karşılık gelir) ultraviyole spektral bölgede fotonlar kullanılır; valens ve kondüksiyon bandları incelenir

Böyle bir sınıflamanın hem araştırma objesi yönünden (enerji seviyelerinin göbek ve valans seviyelerine bölünmesi oldukça keyfi olduğu için) hem de kullanılan radyasyon kaynakları (örneğin, sinkrotron radyasyon kullanarak yumuşak ultraviyole ışınlarından sert X ışınlarına kadar fotoemisyon incelenebilir) bakımından oldukça kavramsal olduğunu belirtmek gerekir. (Bak. X-Işını Fotoelektron Spektroskopi, Ultraviyole Fotoelektron Spektroskopi)


Metal yüzde fotoemisyonu tanımlayan şematik diyagram. Katı bir cisimde doldurulan elektron durumları D(Ei) nin yoğunluğu ile fotoemisyon spektrumu I(Ek) arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Elastik olmayan fotoelektronların pikleri, elastik olmayan sekonder elektronların sürekli arka planı üzerine biner