Fluoresans Nanoskopi (fluorescence nanoscopy)

Fluoresans nanoskopi, uzaysal çözünürlüğü (rezolusyon) optik difraksiyon limitinden birkaç kat daha yüksek (~ 200 nm) bir optik mikroskop kullanarak fluoresans objelerin tayinine yönelik bir tekniktir.

Son yıllarda fluoresans mikroskopi alanında, optik rezolusyon difraksiyon bariyerinin kırılmasına ve ~10 nm'lik benzeri görülmemiş bir rezousyon elde edilmesine izin veren birkaç yeni yaklaşım geliştirildi. Bütün bu yaklaşımlara floresan nanoskopinin ortak adı verildi. Floresan nanoskopi sistemleri temelde üç farklı yaklaşıma dayanır:

1. Yeni optik sistemlerin geliştirilmesi ve yüksek açısal aralıklı lenslerin (4Pi, I5M ve I5S mikroskopi) uygulanmasına bağlı olarak geliştirmiş odaklanma.

2. Toplam iç yansıma olgusunun kullanımı (toplam iç yansıma fluoresan mikroskopisi, TIRFM).

3. Fluoresans moleküllerin ‘açık (switch on)’ ve ‘kapalı (switch off)’ kontrolü ve adım adım taini (STED, GSD, SPEM (SSIM), RESOLFT, (F)PALM, STORM, PAINT).

Nanoskopi teknikleri, biyoloji ve tıpta çeşitli potansiyel uygulamalardır. Nanoskopi, proteinler, DNA ve RNA arasındaki etkileşimlerin doğrudan incelenmesini sağlar; bu nedenle, genomik ve proteomiklerin geliştirilmesinde, hücrelerin fizyolojisinin incelenmesinde ve protein komplekslerinin oluşumundaki kusurların patofizyolojik proseslerini anlamada, v.s. kilit rol oynayabilir.

Bu yaklaşımlar, daha ayrıntılı olarak tanımlanabilir:

1. 4Pi ve I5M iki-lensli bir sisteme dayanır; odak noktasında iki karşıt küresel dalganın karıştırılmasıyla optik eksen boyunca çözünürlük 80 nm'ye kadaryükseltilebilir. I5S de odak düzleminde (100 nm'e kadar) gelişmiş çözünürlük sağlar.

2. TIRFM (total internal reflection fluorescence microscopy), arayüzde fluoresans objelerin tespit edilmesine izin verir; ~100 nm kalınlıktaki tabaka maksimum çözünürlük 10 nm.

3. STED, GSD, SPEM (SSIM), RESOLFT, (F)PALM, STORM, PAINT. Bir molekül bir fotonu absorbe ettiğinde, temel enerji seviyesinden (S0) gelen bir elektron, uyarılan fluoresans seviyesine (singlet S1 veya triplet T1) geçiş yapar. Foton absorpsiyonu aynı zamanda, molekülerarası reversibil yeniden düzenlenmeyi (örneğin cis-trans-izomerleştirme) indükleyebilir ve fluoresans spektrumunda değişikliğe neden olabilir. S0 → S1 ve S0 → T1 geçişleri fluorofor aktivasyon / deaktivasyon ve çözünürlük (rezolusyon) yükseltilmesi için kullanılabilir.

Böylece, STED (stimulated emission depletion) mikroskopisi, İki ışık demetinin aynı anda kullanılmasına dayanır. Bunlar merkez bölgedeki fluoroforları uyaran odaklanmış bir demet (S0 → S1) ve merkez bölgesi çevresindeki fluoroforlar söndüren odak düzleminde çörek şeklinde bir demet (S1 → S0). Böylece, flüoresan sadece ‘çörek boşlugu’nda kayıtlı olacaktır. Bu yöntem kullanılarak elde edilen rezolusyon (d),
                      l
d = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾
       2n sin a(1 + aImaks./Is)1/2

Is = S1 → S0 geçişi için gerekli ışın gücü, Imaks. = söndürme (kuenç) ışın gücü

Bu nedenle, çözünürlük düzenlenebilir (ışık kaynağının gücüne bağlı olarak) ve potansiyel olarak sonsuzdur (Imax/Is→ ∞ ise). Şimdiye kadar elde edilen pratik eşik, biyolojik makromoleküllerin boyutna tekabül eden ~10 nm'dir.

Aynı prensip, SSIM (saturated structured illumination microscopy) veya SPEM (saturated pattern excitation microscopy)’de kullanılır. GSD (ground state depletion) mikroskopi, benzer bir yaklaşımı temel alır (uyarılmış halin, molekülün daha uzun ömürlü bir duruma geçişinden dolayı söndürüldüğü durum hariç). RESOLFT (reversible saturable optical fluorescent transition) mikroskopi, PALM (photoactivation localisisation microscopy) ve STORM (stochastic optical reconstruction microscopy), fluoroforların, fotokimyasal izomerleşmesinin bir sonucu olarak aktivasyon / deaktivasyonuna dayanmaktadı

Bu metotlar, fluoroforların 3D bölgesindeki yerini analiz etmek için farklı yaklaşımlar kullanır. STED, GSD, SPEM/SSIM ve RESOLFT, verilen bölge koordinatlarından gelen sinyalin kademeli olarak kaydedilmesinde optik odaklamayı kullanır; PALM ve STORM fluoroforları rastgele deaktive eder.