Polimerleri Fiziksel Özelliklere Göre Sınıflama (classification of polymers)

İşlenebilirlik (Processability) Özellikleri

Bir polimerin, örneğin kalıplanırken veya film çekilirken gösterdiği davranışlar onun işlenebilirliğini tanımlar; işlenebilirliği iyi bir polimerin özellikleri proses boyunca kararlıdır ve proses hızı yüksektir.
Bazı polimerler (termoplastikler) kolaylıkla ergir ve kalıplanır; bunlar doğrusal veya dallanmış zincir yapılı polimerlerdir. Bazı polimerler ise (termosetler) ısıtıldıklarında ergimezler, parçalanırlar; bunlar genellikle çapraz bağlıdırlar ve herhangi bir solventte çözünmezler. Bu tür polimerler kalıplanamayacağından, bir termoset malzeme üretilmesi polimerizasyon reaksiyonunun istenilen şekildeki kalıbın içinde yapılmasını gerektirir. İlave şekillendirmeler çeşitli makinelerle yapılır

Mekanik Özellikler

Kauçuklar veya elastomerler, gerdirilip serbest bırakıldığında ilk haline dönen polimerlerdir; bunlar genellikle çapraz bağlı malzemelerdir. Diğer katı polimerler, kullanım alanlarına göre plastikler, yapıştırıcılar veya fiberler olarak tanımlanır. Ayrıca pazarda ‘polimer’ yerine ‘reçine’ teriminin kullanılması oldukça yaygındır.

Polimerlerin fiziksel performansları, genellikle gerilme-gevşeme (stress-strain) özelliklerini tanımlayan ‘tensile testi’ ile saptanır. Test, özel şekilde hazırlanmış bir polimer örneğinin kontrollü bir hızla kopuncaya kadar gerdirilmesine dayanır. Gerdirme süresince ve kopmadaki kuvvet, örneğin uzaması (l) ve eğrinin altındaki alandan enerji miktarı hesaplanır.




Şekil-1: Bir sert plastik, fiber, esnek plastik ve elastomerin 
tipik gerilme-gevşeme (uzama) eğrisi.