Film ve Kaplama Depozisyon; Substratta (film and coating deposition on a substrate)

Bir substrat üzerine film ve kaplama depozisyon (birikim, çökelti), bir substratın soğuk veya ısınmış bir yüzeyi üzerinde, buhar (gaz fazı), plazma veya bir kolloid çözeltisinden çöktürülerek filmler veya çökeltiler oluşturulmasıyla sürekli malzeme tabakaları üretmek için uygulanan bir tekniktir.

Filmlerin kimyasal buhar depozisyonu (CVD), hidrojen ve azot atmosferi (veya hidrojen ve hidrokarbonlar) içinde metal klorürlerin, yüksek sıcaklıkta buhar reaksiyonlarına dayanır. Filmlerin CVD'leri 1200 K ile 1400 K sıcaklık aralığında gerçekleşir. Lazerler kullanarak, bu sıcaklık 600-900 K'ye düşürülebilir, bu da nanoyapılı filmler üretmeye yardımcı olur. Kimyasal buhar depozisyon prosesi, yüksek buhar basıncı ile tetradimetil (etil) amidler M[N(CH3)2]4 ve M[N(C2H5)2]4 gibi metal-organik öncülleri gerektirir; öncülün ayrışması ve bir reaktif gazın (N2, NH3) aktivasyonu, elektron siklotron rezonans kullanılarak gerçekleştirilir.

Fiziksel buhar depozisyon (PVD) 10-2-10-3 Pa arasındaki bir basınç altında vakum odalarında, bir hedefin ısıtılması, buharlaşması veya püskürtülmesi ile üretilen malzeme buharlarının bir substrat üzerinde yoğunlaşması (kondensasyon) ile gerçekleştirilir. Buharlaştırılan bir malzemenin buharları yaklaşık 1 Pa basınç oluşturabilir. Hedef, katot veya magnetron püskürtme ve indüksiyon, lazer veya elektron demet buharlaştırması gibi farklı pozlandırmalara maruz kalabilir. Fiziksel buhar depozisyonun anahtar parametreleri arasında substrat sıcaklığı (kondensasyon sıcaklığı), kondensasyon oranı, vakum şiddeti ve buharlaştırma metodu (püskürtme) bulunur.

Metal katotları içeren plazma-güçlendirilmiş depozisyon prosesinde, ark deşarjını korumak için reaktif harekete geçirme ortamı (~ 0.1 Pa basınç altında azot veya hidrokarbonlar ile karıştırılmış argon) kullanılır; filmler 500-800 K'a ısıtılmış bir substrat üzerine çöktürülür; filmin sürekliliği ve kalınlığı ile filmdeki kristallerin boyutu, gaz basıncı ve ark deşarj parametrelerinin ayarlanmasıyla kontrol edilir. Bir substrat üzerine kolloid çözeltilerden filmlerin depozisyonu, bir çözeltinin hazırlanması, depozisyon prosesi, kurutma ve tavlama işlemlerini kapsar.

Oksitlerin ve kalgonitlerin nanopartiküllerinin depozisyonu, ZnO, SnO2, TiO2, CdS, PbS yarıiletken filmler üretmek için kullanılır. Farklı yarıiletken malzemelerin nanopartiküllerini içeren nanoyapılı filmler ko-depozisyon ile üretilir.

Metallerden kaplamaların ve filmlerin pulslu-elektrot pozisyonu, birikmiş (depozit) bir elementin iyonlarını içeren bir çözeltinin elektrolizi ile elde edilir. Bir substrat üzerinde biriken metal tabakası ve çözeltiye batırılmış bir elektrod arasında zamanla değişen (pulslu) bir potansiyel düşüşü yaratılır. Tanelerin (grain) boyutu ve filmlerin kimyasal bileşimi, puls modu, çözeltiye organik katkı maddeleri ilave edilmesi veya çözeltinin ve substratın sıcaklığının ayarlanması gibi parametrelerinin değiştirilmesi ile kontrol edilebilir.