Fiberlerin Mekanik Özellikleri (mechanical properties of fibres)

Fiberlerin mekanik özellikleri, dış kuvvetlerin etkisi altındaki fiberlerin mekanik davranışını belirleyen karakteristiklerdir.

Fiberleri mekanik karakteristiklerini belirlemek için özel özel mekanik testler yapılır; bu testler deformasyon tipi ve yükleme koşullarında farklıdır. Test metodu seçimi, amaçlar ve incelenen fiber tipi tarafından belirlenir. Fiberlerin en önemli mekanik özellikleri, fiber ekseni yönünde Young’s modülü, kuvvet, sürünme (creep) ve karşılık gelen spesifik değerlerle, fiber yoğunluğuna bağlı özelliklerdir.

Bir fiberin Young’s modülü, malzemenin doğasına, kristalografik yönlendirmeye (tek-kristal fiberler için) ve polikristalin fiberlerin dokusuna göre belirlenir.

Örneğin, karbon fiberlerin Young's modülü, örneğin, fiber eksene göre grafit düzlemlerinin oryantasyonuna bağlı olarak geniş ölçüde (150-800 GPa) değişir. Young's modülü fiber ile matris arasındaki etkileşimden neredeyse bağımsızdır ve bireysel fiberler üzerindeki deneyler ile (gerilme altında numunenin deformasyon eğrisinin eğiminden veya numunenin doğal frekansından) belirlenir.


Bir fiberin (genellikle kırılgan) kuvvetini (s), Weibull statistiklerinde tarif edildiği gibi yapısındaki kusurlar belirler; buna göre L uzunluğundaki bir fiberin çökme olasılığı aşağıdaki eşitlikle verilir:


s0 ve b sabitler, L0 sabitle ilişkili parametredir.


G, gama fonksiyonu belirtir. Standart sapma D ikinci momentten tayin edilir.


Değişme katsayısı k = D/ s sadece b değerine bağlıdır. L1 ve L2 uzunluklarındaki fiberlerin ortalama kuvvetlerinin oranı:


Bir fiberin bir kompozitteki etkin kuvveti, fiberlerin bireysel olarak test edilen etkin kuvvetinden farklı olabilir; bu nedenle fiberlerin kuvvet özelliklerinin özel olarak hazırlanmış kompozit örneklerde yapılıması önerilir.

Fiberlerin creep (sürünme) direnci, sabit bir creep strain (tipik olarak %0.5-1) değerinde belirli bir süre (tipik olarak 100-105 saat) tutularak tayin edilir. Fiberlerin bireysel creep testi çok uzun zaman alacağından, basitleştirilmiş bazı testler kullanılır. Sert bir silindire bağlanmış bir fiberin, belirli bir sıcaklıkta belirli bir zaman tutulmasıyla elde edilen kalıcı eğriliğin (residual curvature) ölçülmesi bu tür metotlara bir örnek olarak gösterilebilir.