Ferromagnetik (ferromagnetic)

Ferromagnetik, ferromagnetizmanın gözlemlendiği substans veya malzemedir; Curie noktasının altında sıcaklığa spontan magnetizasyonun etkisidir.

Ferromagnetler geçiş elementleridir: Fe, Co, Ni, bazı toprak alkali elementler (Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm); metal ikili ve çok bileşenli alaşımlar ve yukarıdaki metallerin birbirleri ile ve diğer ferromagnetik olmayan elementlerin bileşikleri; amorf alaşımlar, örneğin metal cam dahil (% 80 Fe,% 20 B); bazı aktinit bileşikleri, örneğin UH3; seyreltik paramagnetik atom sübstitüsyon çözeltileri (örneğin, Pd matriste Fe veya Co ve EuO, La1-xCaxMnO5 (0.4>x>0.2) gibi çeşitli oksit bileşikleri).

Ferromagnetler yumuşak ve sert magnetik olarak ikiye ayrılır. Yumuşak malzemeler düşük koersivite (mazemenin magnetizasyonunu sıfıra indirmek için gereken alan) ve düşük kalıcı magnetizasyona (sıfır alanda magnetizasyon) sahiptir. Sert olanlarda koersivite kuvveti ve kalıcı mıknatıslanma daha yüksektir.

Sert magnetik feromagnetler öncelikle sürekli mıknatısların üretiminde kullanılır. Yumuşak magnetik feromagnetler elektrik mühendisliğinde, elektromagnetik enerjiyi mekanik enerjiye, ve tersine dönüştüren cihazlarda (transformatörler, elektrik motorları, jeneratörler vb.) kullanılır. (Bak. Magnetik Davranışlar)


Bir ferromagnetiğin magnetik histerezis eğrisi