Epitaksi (epitaxy)

Epitaksi, kristalin bir substrat üzerinde kristalin bir tabaka oluşturulmasıdır. Yüksek saflıkta mükemmel kristalin epitaksiyal tabakalar üretilebilmesi, kullanılan substratın yüzeyine, malzeme birikme hızına ve uygulanan proses sıcaklığına bağlıdır. Epitaksiyal filmler gaz, sıvı veya katı fazlardan hazırlanabilir.

Monokristalin bir substrat, film büyüme için parametreleri ayarlar; bu nedenle kristal yapı ve epitaksiyel film oryantasyonu, substratınki ile aynıdır. Polikristalin veya amorf filmlerin monokristalin substratlarda bile büyüyebilmesi, epitaksiyel büyümeyi ince film büyümesinden ayırır. Film ve substratın kompozisyonları aynı ise prosese homoepitaksi, farklı ise heteroepitaksi denir.

Epitaksiyal büyüme, nanoteknolojide ve yarıiletken yapıların üretiminde (silikon, germanyum, galyum nitrür, galyum arsenür ve indiyum fosfit gibi yüksek kristal kaliteli iletken malzeme tabakalar oluşturmada) yaygın olarak kullanılır.



Şekil-1: Epitakside kinetik proses (reaksiyon hızlar Arrhenius formdadır: k = Ae-E


Homoepitaksi: Homoepitaksi, substratınkinden farklı yabancı madde içeriğine sahip tabakaları büyütmek veya farklı doping seviyelerine sahip tabakalar oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir.

Heteroepitaksi: Heteroepitaksi, büyüyen tabakanın kimyasal kompozisyonunun substrat malzemeden farklı olduğu epitaksi formudur.

Substrat ve film farklı malzemelerden yapılmış olduğundan, latis parametrelerinin tam denkliğinde oluşan ideal orantılı büyüme (Şekil-2a) pek mümkün değildir. Çoğunlukla, filmin ve substratın kristal yapısı farklıdır. Yapılardaki farklılık, sabitler arasındaki relatif fark olarak tanımlanan latis uyumsuzluğunun kantitatif parametresi ile karakterize edilir.
       b – a
e = ¾¾¾
         a

Latisin küçük tutarsızlıkları elastik gerilmelerle (stres), gerilmiş latis arayüz düzlemindeki substratın periyodikliğini korur, ancak birim hücre hacmini koruyan dikey yönde farklı bir periyodiklik kazanır. Bu tür büyümeye psödomorfik denir (Şekil-2b).

Latis uyuşmazlıkları büyük olduğunda, stres, yalnızca arayüzde ortaya çıkan epitaksiyel dislokasyonlar vasıtasıyla serbest bırakılabilecek bir değere ulaşır (Şekil-2c). Dislokasyonlar arasındaki mesafe (d),
         ab
d = ¾¾¾
      Ib - aI

Heteroepitaksi teknoloji, safir üzerinde galyum, veya galyum arsenid (GaAs) üzerinde alüminyum-galyum-indiyum fosfid (AlGaInP) gibi ‘heteroyapıların büyütülmesi’nde kullanılan bir teknolojidir.


Şekil-2: Heteroepitaxial filmlerin büyüme mekanizmalarını gösteren şematik diyagram