Enerji-Band Teorisi (energy-band theory)

Enerji band teorisi (veya bant teorisi), katılarda elektronların hareketini tanımlayan modern katı hal fiziğinin (kuantum teorisinin dalı) temelidir.

Bir katıdaki elektronların enerji spektrumu, serbest elektronların (süreklidir) enerji spektrumundan ve aynı zamanda, ayrı izole atomlara ait elektron spektrumundan (mevcut seviyelerle ayrık olan) farklıdır; katıdaki elektronların enerji spektrumu engellenmiş enerji bantları ile ayrılmış bireysel izin verilen enerji bantlarından oluşur.

Kuantum-mekaniği Bohr postülatına göre, bir elektronun enerjisi, izole edilmiş bir atomda kesin olarak ayrı değerlere sahip olabilir (yani elektron, orbitallerden birini işgal edebilir). Kimyasal olarak bağlanmış birkaç atom içeren bir sistem durumunda, elektronik orbitaller, atomların miktarına göre bölünür ve böylece moleküler orbitaller oluşur. Sistemin daha fazla, makroskopik seviyeye büyümesiyle, orbitallerin sayısı son derece büyür, ve komşu orbitallerdeki elektronlar arasındaki enerji farkı çok küçülür.

Tüm enerji durumlarının 0 K'de elektronlar tarafından işgal edildiği yarıiletkenlerde ve izolatörlerdeki izin verilen en yüksek enerji bandına, valans bandı denir; takip eden band iletim bandıdır. İletkenlerin iletim bandı, 0 K sıcaklıkta elektronlar tarafından işgal edilen en yüksek (izin verilen) banttır. Bu bantların göreli (relatif) konumlarına göre, tüm katılar üç ana gruba ayrılır (Şekil):
·         İletkenler, iletim bandı ve valens bandının üst üste binerek (enerji boşluğu yoktur) ‘iletim bandı’ denilen bir bant oluşturan malzemelerdir; böylece, kabul edilebilir herhangibir düşük enerji alan elektron bantlar arasında serbestçe hareket edebilir
·         Dielektrikler, aralarındaki mesafenin 3 eV'dan büyük olan üst üste binmeyen bantların bulunduğu malzemelerdir (valens banttan iletken banda elektron aktarımı daha fazla güç gerektirir, bu yüzden izolatörler hemen hemen hiç elektrik akımı iletmez)
·         Yarıiletkenler, bantların çakışmadığı malzemelerdir ve aralarındaki mesafe (bant aralığı) 0.1-3 eV aralığındadır (valens bandından iletim bandına bir elektron transferi, dielektriklerden daha az enerji gerektirir, bu nedenle saf yarıiletkenler yetersiz veya kötü iletkenlerdir)

Bant teorisi katıların modern teorisinin temelidir; doğanın anlaşılmasına yolaçmış ve metallerin, yarıiletkenlerin ve izolatörlerin önemli özelliklerinin açıklanmasını sağlamıştır. ‘Engellenmiş’ bandın genişliği (valans ve iletim bantları arasındaki enerji boşluğu) bant teorisinde anahtar değişkendir; malzemenin elektriksel ve optik özelliklerini tanımlar. Örneğin, yarıiletkenlerde doplamayla (katkı maddasi), band boşluğunda izin verilen bir enerji seviyesi yaratılarak iletkenlik artırılabilir; yani, ana mazemeye katkı maddelerinin ilavesi, malzemenin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değiştirir. Bu tür yarıiletkenlere ‘saf olmayan yarıiletkenler’ denir. Bu prensip tüm yarıiletken cihazların üretiminde kullanılır; güneş pilleri, diyotlar, transistörler, katı-hal lazerleri, v.s. Bir elektronun valens bandından iletim bandına geçişi, yük taşıyıcı oluşturma işlemi (negatif yük taşıyıcıları elektronlar, pozitif yük taşıyıcıları boşluklardır) olarak adlandırılır; ters geçişe rekombinasyon işlemi adı verilir.

Bant teorisinin uygulanabilirliği, üç ana varsayım nedeniyle sınırlıdır: (a) kristal latisin potansiyeli kesinlikle periyodiktir, (b) serbest elektronlar arasındaki etkileşim tek-elektronlu self-tutarlı potansiyel ile sınırlıdır (ve düzeltmeler pertürbasyon teorisiyle açıklanmıştır), (c) fononlarla etkileşim zayıftır (ve pertürbasyon teorisiyle düşünülebilir).


İletkenler, yarıiletkenler ve dielektrikler için basit band diyagram