Emülsiyon (emulsion)

Emülsiyon, sıvı dispersiyon ortamı ve sıvı (nadiren gaz) dağılmış fazın ouşturduğu bir dağılma sistemidir.

Emülsiyonlar seyreltik (dispers fazın hacmi % 1'den azdır), konsantre (dispers fazın hacmi % onlarca) ve yüksek konsantre (köpük,% 99'a kadar, örneğin, birçok merhem, krem) olarak sınflandırılabilir. Konsantre emülsiyonlarda ortalama damla büyüklüğü birkaç mikron ila onlarca mikron arasında, seyreltik emülsiyonlarda onlar ve yüzlerce nanometre arasında değişir.

Emülsiyon prosesi (emülsifikasyon), kondensasyondan dolayı dağılmış faz izole edildiğinde veya bir sıvı fazın bir diğerinde dağılması durumunda gerçekleşir. Dispersiyon kendiliğinden veya mekanik bir eylem sonucu olabilir. Mekanik emülsifikasyon, homojenleştiriciler ve dağıtıcı ajanlar kullanılmasını gerektirir. Emülsiyon oluşturmak için kullanılan sıvıların birbirinde homojen bir karışım yapamaz özellikte olması gerekir. Emülsiyonların kararlılığı, özel maddeler (emülsiyon yapıcılar) eklendiğinde  daha yüksektir. Suda-yağ emülsiyonundaki damlalar, post-homojenizadyon tekniğiyle değiştirilebilir, farklılaştırılabilir (Şekil-1).

Emülsiyonlar doğada çok yaygın olarak bulunur; süt (suda proteinler, lipoproteinler ve fosfolipitler ile kararlı hale getirilmiş-stabil-yağ damlacıkları), lateks, ham petrol emülsiyonu tipik örneklerdir. Kan, emülsiyonlara yakındır, ayrıca lipozomlar ve mikroorganizmalar içeren sistemler de emülsiyona benzer.

Suda-yağ emülsiyonlarının fizikokimyasal ve fonksiyonel özellikleri, kontrollü damlatma agregasyon (yığma) metotlarıyla homojenizasyon işleminden sonra değiştirilebilir (Şekil-2).



Şekil-1: Bir suda-yağ emülsiyonunda bulunabilecek farklı damlalar



Şekil-2: Zıt yüklü damlaların elektrostatik çekimle agregatlaşması (EM: elektron mikroskop görüntüsü)