Elementer Partiküller (elementary particles)

Elementer (temel) partiküller iki sınıfta toplanır; bunlardan biri fermiyonlar (kuarklar, leptonlar) diğeri bozonlardır. (Bak. Atomaltı Partiküller, Standart Model)

Fermiyonlar Fermi–Dirac statistiklerle tanımlanır ve Pauli dışlama prensibiyle tanımlanan kuantum sayılarına sahiptir.

Fermiyonlar kuarklar ve leptonları ve ayrıca tek sayılı kompozit partikülleri (tüm baryonlar, atomlar, çekirdekler) içerir. Elementer fermiyonlar ½ spinlidir. Fermiyonlar maddenin temel yapı bloklarıdır. Standart modelde altı kuark ve altı lepton olmak üzere 12 tip elementer fermiyon bulunur.

Elektronlar, protonlar ve nötronlar fermiyonlar grubuda yer alırlar. Fermiyonları tanımlayan dalga fonksiyonu, özdeş partiküllerin değiştokuş oluşumuna göre antisimetrik olmalıdır (bozonlarda simetriktir).(Bak. Kuarklar, Leptonlar)



Bozonlar, elementer (temel) tam spinli (1) partiküllerdir; bu nedenle fermiyonlar (yarım-tam sayılı spinler) gibi Pauli dışlama presibiyle sınırlanmazlar. Bozonların enerji dağılımı Bose-Einstein statistikleriyle tanımlanır. Dalga fonksiyonu (bozonların toplanmasını tarif eder) özdeş partiküllere göre simetrik olmalıdır. (Fermiyonların toplanmasında dalga fonksiyonu asimetriktir.)

Bozonlar düşük sıcaklıklarda fermiyonlara kıyasla çok farklı davranışlar gösterir; nedeni, aynı enerji halinde (durum) sınırsız sayıda toplanabilme özelliğidir. Tek bir halde toplanmaya kondensasyon, veya Bose-Einstein kondensasyon denir. Sıvı helyumda süper akışkanlığın açıklaması budur. Çiftleşmiş partiküller de bozonlar gibi davranır. Süperiletkenler teorisinde çiftleşmiş elektron takımları, bozonlarda olduğu gibi, bir halde kondens olur ve sıfır elektrik direnci gösterir.




·         Foton: 1895 (Wilhelm Röntgen)
·         Gluon: 1979 (DESY Sinkrotron)
·         Z Bozon ve W Bozon: 1983 (Carlo Rubbia, Simon van der Meer)
·         Higgs bozon: P.Higgs, G.Guralnik, R.Hagen, T.Kibble, F.Englert ve R.Brout: 2011

Foton, gluon, Z bozon ve W bozon dört temel kuvvettir; Higgs bozon beşinci kuvvet ??
(Bak. Feynman Diyagramları)