Elektron Mikroskopi Tomografi (electron microscopy tomography)

Elektron mikroskobi tomografi (3D TEM-transmisyon elektron tomografisi; ET-elektron tomografisi), transmisyon elektron mikroskopisiyle hücrelerin ve subselüler yapıların üç boyutlu görüntülenmesidir.

Elektron tomografi, elektron mikroskopi ile hücrelerdeki hücreiçi organelleri ve supramoleküler yapıları incelemek için kullanılan olduköa yeni ve öncü bir yaklaşımdır. Diğer tomografik teknikler gibi (ör. X-ışınlı bilgisayarlı tomografi), elektron tomografisi bir objenin üç boyutlu yapısını yeniden yapılandırır. Rezolüsyon (çözünürlük) 2 nm’ye, biyolojik numuneler 1 mikron kalınlığa kadar olabilir.


Tomografinin temel prensibi: S1 ve S2 süperpozisyonlu serbest tomografik kesitler, P yansıtılan görüntü

Proseste, bir elektron demeti hedef numunenin merkezi etrafında döndürülerek (artan derecelerde) numuneden geçirilir; bu bilgi toplanır ve hedefin üç boyutlu bir görüntüsünü biraraya getirmek için kullanılır. Biyolojik uygulamalar için, ET sistemlerinin tipik çözünürlüğü 5-20 nm aralığında olup, supramoleküler multiprotein yapıları incelemek için uygundur; ancak tek bir proteinin veya polipeptitin sekonder ve tersiyer yapısını görüntülemek için yeterli değildir.