Elektrik Çift Tabaka (electrical double layer)

Elektrik çift tabaka (EDL; DL), mekansal olarak ayrılmış karşıt elektrik yüklerinin ince yüzey tabakasıdır.

Bir elektrolit çözeltisinden iyonların adsorpsiyonu, yüzey bileşiğinin ayrışması veya elektron yoğunluğunun yeniden dağıtılması yoluyla, bir elektrot, hücre membranı veya nanopartiküllerin yüzeyinde bir EDL oluşturulabilir. Ayrıca plazma ile çevrili cisimlerin yüzeyinde daima bir EDL oluşur (iyonların ve elektronların plazmaya akışı ve plazmadan akışı nedeniyle).

Katı bir cisim ile bir elektrolit arasındaki arayüzde, çoğu zaman elektrik çift tabakalar gözlenir. Doğrudan yüzeye bağlanan ve yüzeyin yükünü belirleyen bu tür iyonlar "potansiyel belirleyici iyonlar" olarak adlandırılır. Elektrostatik çekim kuvvetleri nedeniyle adsorbe edilen iyonlara yakın duran zıt işareti iyonlara "karşıtiyonlar" denir. Çözelti tarafında, EDL, karşıtiyonların ısıl hareketi nedeniyle oluşan bir diffüz tabaka ile sınırlanır (Şekil).

Yüklerin mekansal olarak ayrılması daima bir elektrik potansiyel farkı oluştuğundan EDL, plakalar arasındaki mesafenin moleküler boyutlarla belirlendiği bir tür mikro-kapasitör olarak düşünülebilir.

Elektrik çift tabaka, elektrolitlerde elektrot proseslerinin hızı, yüzeylerin plazma işlemleri, sinir ve kas lifleri boyunca elektriksel uyarıların yayılması ve dağılma sistemlerinin kararlılığı üzerine güçlü bir etkiye sahiptir, çünkü partiküllerin yüzey yükleri koagüle olmalarını engeller.


Elektrik çift tabakada iyonların dağılımı