Elastiklik Modülü (elastic modulus)

Elastiklik modülü, E (elastik modül, tensile modül veya Young’s modül de denir) bir obje veya substansın kuvvet uygulandığında, elastik deformasyona karşı olan direncini gösterir. Elastik modül objenin, elastik deformasyon bölgesinde stres-strain eğrisinin eğimi olarak ifade edilir. Katı (stiff) bir malzemenin elastik modülü daha yüksektir.

l = gerilim (stres) / gevşeme (strain)

Stres deformasyona neden olan kuvvetin, kuvvetin uygulandığı alana bölünmesiyle, ve strain deformasyonla uzunluk parametresindeki değişimin orijinal uzunluk parametresine oranı olarak hesalanır. Stres Paskal olarak ölçüldüğünde strain boyutsuz bir miktar olduğundan l ‘nın birimi Paskaldır.

Stres ve strainin ölçme yöntemine göre çeşitli elastik modül tanımları yapılabilir.

Young's Modülü (E): Young’s modülü bir objenin gerilme (tensile) elastikliğini veya, zıt yönlerde kuvvet uygulanan bir eksen boyunca deforme olma eğilimini tanımlar; tensile stresin tensile straine oranı olarak ifade edilir. Birimi basınç birimidir. Özel hallerde malzemenin Young’s modülü, malzemenin katılığının (stiffness) bir ölçüsü olarak düşünülebilir.
Young’s modülü = uniaksiyal stres /uniaksiyal strain

Sıkıştırma geriliminin (stress), sıkıştırma gevşemesine (strain) oranına (uygun sınırın altında) sıkıştırma modülü denir. Teorik olarak tensile deneyinde tayin edilen Young modülüne eşittir.

Sıkıştırma modülü = sıkıştırma stresi / sıkıştırma straini


Shear Modülü (G): Shear (makaslama) modülüne rigidite (esnemezlik) modülü de denir; G, veya bazan S veya m ile tanımlanır. Shear modülü shear stresin shear straine oranıdır.
Shear modülü  = biaksiyal stres / biaksiyal strain
G =  txy / gxy= (F / A) / (Dx /l) = F l / (A Dx)

txy = F/A = shear stres, F = etki eden kuvvet, A = kuvvetin etki ettiği alan, gxy =  shear strain, Δ x = enlemesine yerdeğiştirme, l = başlangıç uzunluğudur.


Makaslama gevşemesi
(shear strain)

Bulk (kütle) Modülü (K) volumetrik elastisiteyi tanımlar, veya bir objenin her yönde aynı şekilde yüklenmesiyle deforme olma eğilimini gösterir. Volumetrik srrain üzerindeki volumetrik strestir. Bulk mdodül Young modülün üç yönde genişletilmiş formudur.
Bulk modülü = triaksiyal stres / triaksiyal strain

Poisson's Oranı (n), transvers (enlemesine) strainin aksiyal straine oranı, veya transversal genleşmenin aksiyal sıkıştırma ile bölünmesiyle elde edilen değerdir.
Poisson’s oranı = transvers strain / aksiyal strain
Poisson’s oranı = transvers genleşme / aksiyal sıkıştırma

Lamé Parametreler (Lamé katsayıları, Lamé sabitleri) ((l, m), stres-strain ilişkilerinde meydana gelen iki malzeme-bağımlı miktardır. l Lamé' birinci parametre, m Lamé ikinci parametre olarak tanımlanır. İki parametre homojen izotropi ortamda elastik modülün parametreleridir; örneğin, bulk modül;
K = l + (2/3)m   eşitliğiyle verilir.

Shear modül m pozitif olmasına rağmen, Lamé birinci parametresi l negatif olabilir. Ancak pek çok malzeme için bu değer de positiftir.

P-Dalga Modülü (M), lineer elastisitede boylamsal modül olarak da adlandırılır; izotropik homojen malzemelerin elastik modüllerinden biridir.
Boylamsal modül = aksiyal stres / aksiyal strain