Ehrlich–Schwoebel Bariyer (Ehrlich–Schwoebel barrier)

Ehrlich–Schwoebel bariyer, bir yüzey atomunun bir atomik basamağı (step) geçerken karşılaştığı ilave difüzyon bariyeridir.

Bir atomik basamağın yüzey üzerindeki atomların difüzyonu üzerindeki etkileri, basamağa yakın potansiyel yükseklikleri gösteren aşağıdaki diyagramla (Şekil) gösterilebilir.

Görüldüğü gibi, alt taraftaki basamakla çarpışan bir atom basamağa bağlanabilir, çünkü, basamak yakınında alt terastaki adsorpsiyon bölgesi, terastaki bir atomla karşılaştırıldığında çok sayıda komşu atom bulunduğundan daha yüksek bağlanma enerjisine sahiptir. Üst taraftaki basamağa yaklaşan bir atom, terastaki difüzyon bariyerinden (Edif.) bile daha büyük olabilecek ilave bir bariyeri (ΔEES) karşılar. ΔEES , Ehrlich-Schwoebel bariyeri olarak bilinir ve bir basamak kenarından geçerken bir atomun, en yakın komşuların sayısının az olduğu bölgeden geçmesinden kaynaklanır.

Ehrlich–Schwoebel bariyer kavramı yüzey morfolojik transformasyon analizlerde çok kullanılır.


Bir kademeye yakın potansiyel yüzey topoğrafyasının şematik bir görüntüsü: ΔEES, yüzeydeki atomun (koyu renkli bir daire) kademenin kenarından geçmek ve alt terasta inmek için terasta Edif difüzyon bariyerine ek olarak köprü kurması gereken Ehrlich-Schwoebel bariyeridir