Düşük Enerji Elektron Mikroskopi (low energy electron microscopy)

Düşük enerji elektron mikroskopi (LEEM), katı cisim yüzeylerinin görüntülenmesi için düşük enerjili, elastik gerisaçılmalı elektronlar içeren bir mikroskopi dalıdır.

Düşük enerjili elektron mikroskopi 1960'ların başında Ernst Bauer tarafından keşfedildi ve 1980'den beri yüzey araştırmalarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bir mikroskopta, birincil düşük enerjili (100 eV'a kadar) elektronlar bir öznenin yüzeyine yayılır ve yüzeyden yansıyan elektronlar, yüzeyin büyütülmüş bir görüntüsü oluşturmak için odaklanır. Bu mikroskop tipi, birkaç düzine nanometren kadar uzaysal çözünürlüğe (rezolusyon) sahiptir. Görüntü kontrastı bir yüzeyin yavaş elektronları yansıtmasının değişimine bağlıdır; nedeni, yüzeyin kristal oriyantasyonu, rekonstrüksiyonu veya kapsamadaki farklılıklardır.

Düşük enerjili elektron mikroskopisi (Şekil a), genellikle farklı yüzeylerde meydana gelen dinamik prosesleri incelemek için kullanılır; ince filmlerin büyümesi, aşındırma veya oyma, adsorpsiyon ve faz geçişleri gibi. Şekil(b), Si(111) yüzeyinin mikroskopik bir görüntüsüdür; rekonstrüksiyon 7x7’den, rekonstrüksiyon 1x1’e faz geçişi, 860 0C sıcaklıktaki bir ortamda oluşmuştur.


(a) Düşük enerjili elektron mikroskop (LEEM), (b) Si(111) yüzeyinin görüntüsü