Dondurarak Kurutma (freeze drying)

Dondurarak kurutma, dondurulmuş çözeltiler, jeller, süspansiyonlar ve biyolojik objelerden solventin uzaklaştırılmasıdır; sıvı fazın makro miktarlarını oluşturmaksızın katılaştırılmış solventin (buz) süblime edilmesine dayanır.

Dondurarak kurutma işlemindeki itici güç, obje üzerindeki solvent buharıyla çevredeki gaz halindeki atmosfer arasındaki basınç farkıdır. Sıcaklıklar oldukça düşükse, atmosferik basınçta bile dondurarak kurutma mümkündür, ancak bu durumda prosesin hızı çok yavaştır. Pratik amaçlar için genellikle, daha yüksek kurutma hızı sağlayan vakumda dondurarak kurutma kullanılır. Ancak bu durumda bile kuruma hızı, yüksek sıcaklıkların kullanıldığı geleneksel kurutma yöntemlerinden daha düşük olduğundan ticari uygulamayı zorlaştırır.

Buzun süblimleştirilmesi kuvvetli bir endotermik proses olduğundan, buharlaştırma işlemi, miktarı çok iyi kontrol edilebilen ilave ısı ile arttırılabilir, yani buz ısıtılır; ancak aşırı ısıtma solventin erimesine ve dondurarak kurutulan üründe morfolojik değişimlere neden olarak ürünün çökmesine yolaçar. Dondurarak kurutma prosesini hızlandırmanın bir başka yönyemi, üstündeki solvent buhar basıncı, dondurarak kurutma odasındaki kalıntı basınçtan daha düşük olan soğutulmuş kondensar kapanlar kullanmaktır; bu durumda, prosesin artan itici gücü ile birlikte, vakum sisteminde herhangi bir solvent buharı önlenmiş olur.

Buzun buharlaşmasıyla birlikte, dondurarak kurutma bazı fiziksel ve kimyasal proseslerle birlikte gerçekleşir. Amorf alaşımların kristallizasyonu ve yumuşaması, faz geçişleri, metastabil solvatların oluşumu ve bozulması, substansların çözeltileri dondurularak kurutulduğunda solventle kararlı kimyasal bileşikler oluşturduğu için çeşitlilik gösterirler.

Dondurarak kurutma işleminde kullanılan ana solvent sudur, daha sonra tert-bütanol, glasial asetik asit, dimetil sülfoksit, dimetil karbonat ve benzen ve toluen de dahil olmak üzere bir dizi aromatik bileşikler sayılabilir. Dondurarak kurutma, donmuş objelerin mikromorfolojisini ve kimyasal homojenliğini büyük oranda koruduğundan, genellikle, farmasetik ve yiyecek endüstrisinde kullanılır. Dondurarak kurutma inorganik malzemelerin kriyokimyasal sentezi için en önemli tekniklerden biridir, ve özellikle izole edilmiş nanopartiküllerin sentezinde aglomerasyonu önlemenin en etkili yöntemlerinden biridir.

Dondurularak kurutma işleminde süblimasyon basitçe ‘donma’, ‘vakum’ ve ‘kurutma’ başlıkları altında toplanabilir: Ürün bir şişe, balon veya tepsiye tamamen dondurulur, suyun üçlü noktasının altında derin bir vakum uygulanır ve sonra ürüne, buzun süblümleşmesini sağlayacak miktarda ısı enerjisi verilir.




Laboratuvarlarda kullanılan bir dondurarak kurutma cihazı