Dondurarak Jelasyon (freeze gelation)

Dondurarak jelasyon, yüksek sıcaklıkta sinterlemeye gerek kalmadan seramik objenin kompleks şekillerde üretilmesini sağlayan bir sol-gel prosesidir. Yöntem, dondurarak-kasting (döküm) işlemine benzer.

Dondurarak jelasyon, konsantrasyonla-indüklenen faz geçişi, solventin kristallenme sıcaklığının altında sol soğutmanın neden olduğu bir solün bir jel haline dönüşümüdür. Solvent kristal oluşumu, geri kalan sıvının kristaller arasındaki boşluğa yerdeğiştirmesine ve sol konsantrasyonun eşzamanlı olarak artmasıyla jel durumuna geçmesine neden olur.

Proses basittir, fakat 2005 yılına kadar tam olarak açıklanamamıştır. Uygulanan en yaygın yöntem, bir silika çözeltisinin bir dolgu tozu ile karıştırılmasıdır. Örneğin, alüminadan (Al2O3) bir bileşen yapılması istendiğinde sol olarak bir silika kullanılırken, alumina dolgu toz halinde kullanılır. Kullanılan relatif miktarlar farklı olabilir; normalde dolgu maddesi, solden 3-4 kat (ağırlıkça) daha fazladır.

Islatma ajanı(genellikle sudur), solde düzgün bir şekilde dağıtılarak karışım sert ve hamur hale getirilir; karışım yüksek derecede tiksotropik olduğundan titreştirildiğinde sıvı hale gelme özelliğindedir. Bu nedenle sert hamur bir kalıba yerleştirilir ve titreştirilerek kalıp karışımla doldurulur (sıvılaştırılır ve sıkışmış hava serbest bırakılır.) Sonra doldurulmuş kalıp dondurulur, solden silika çökerek ve bir jel meydana gelir. Daha sonra bileşen, bir fırında kurutulur.
Dondurarak-jelasyonun sinterlemeye kıyasla avantajı daha ucuz olmasıdır. Proses yüksek basınçlı ekipman veya güçlü fırınlar gerektirmez (kurutma sıcaklığı sadece suyun kaynama noktasının hemen üstündedir), yine de çok hassas bir şekilde kalıbın şeklini alır.

Şekilde bir alumina-su-silika sol sisteminin dondurulmadan önceki ve sonraki durumları şematik olarak gösterilmiştir.


Alumina seramiklerin silika solle dondurarak-jelasyon prosesi