Biyomimetikler (biomimetics)

“Nanoteknoloji” oldukça yeni bir sözcüktür, ancak tümüyle yeni bir alan değildir. Yeryüzünde yaşamın varoluşundan (3.8 milyar yıl öncesinden) başlayarak doğada makroskaladan nanoskalaya pek çok malzeme, obje (şey, nesne) ve proses oluşmuştur. Bu objeler ve prosesler, fonksiyonlarını anlayıp benzer ortamların yaratılmasıyla nanomalzemeler ve özel proseslerin geliştirilmesinde kılavuz olmuştur. Biyolojik olarak yaratıcı dizayn, adaptasyon veya doğadan türetme “biyomimetik”, yani “biyotaklit” olarak tanımlanmıştır (1957 Otto Schmitt).

Bakteriler, bitkiler, kara ve suda yaşayan hayvanlar, deniz kabukluları ve örümcek ağları gibi ticari önemi yüksek çok sayıda obje vardır. Şekil-1’de doğadaki bazı objeler ve bunların bazı fonksiyonları, Şekil-2’de çeşitli teknolojik gelişimlere ilham kaynağı olan bazı doğal örnekler verilmiştir.


Şekil-1: Doğadan bazı objeler ve seçilmiş bazı fonksiyonları





Şekil-2: Doğadan bazı örnekler; (a) lotus etkisi, (b) etobur bitkinin bezesi, (c) su böceği- uzun bacakları ile su üzerinde yürüyen böcek-, (d) geko-bir tür kertenkele, BR – dal, SP – spatula – (e) köpek balığının pul yapısı-sürüklemeyi azaltır-, (f) kuş kanadı, (g) örümcek ağı-ipek-, (h) güve gözleri-yansıtmama özelliği

Malzeme mühendisliğinde “biyomimetikler” olarak adlandırılan yapay taklit (mimik) malzemelerin üretimi üzerinde çalışılmaktadır. Biyomimetiklerin temel elemanı nanobilimdir. Biyomimetikler, kompleks yaşamsal sorunları çözebilmek amacıyla doğal modellerlin, sistemlerin ve elementerin imitasyonudur; yani yapay olarak hazırlanmış, taklitlerdir.


Biyomimetik Malzeme
Taklit edilen Kaynak
Polimerler
Sedef altyapısı
Yapısal elementler
Odun, bağ dokular ve kemik
Elektrik iletimi
Yılan balığı ve sinir sistemi
Fotoemisyon 
Derin-deniz balığı ve ateş-böcekleri
Fotonik kristaller
Kelebek ve kuş kanatları
Hidrofobik yüzeyler
Lotus yaprakları ve insan derisi
Adhesivler
Kertenkele ayakları
Yüksek gerilme kuvvetli fiber
Örümcek ipeği
Yapay zeka ve hesaplama
İnsan beyni