Diyaliz (dialysis)

Diyaliz, yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerin çözeltilerinden ve kolloidal sistemlerden düşük moleküllü safsızlıkları, yarı-geçirgen membranlarla uzaklaştırmaktır.

Diyaliz için en basit cihaz, yarı geçirgen malzemeden yapılmış bir kese veya kol düzeni olan bir diyalizer’dir; saflaştırılacak sıvı ile doldurulur ve bir solvente (bir dispersiyon ortamı) daldırılır. Taban yerine yarıgeçirgen bir zar içeren silindirik kaplar (kese yerine) kullanılır. Difüzyon prosesleri diyalizin temelidir; bu nedenle çok yavaş ilerler. Sıcaklığnı yükseltilmesi, çalkalama, membran kesitinde basınç farkı yaratmasıyla (membran alanı)/(diyalizlenen sıvının hacmi) artıtılarak diyaliz hızlandırılabilir.

Bir elektrik alanında diyaliz (elektrodiyaliz) diyaliz sistemlerinden elektrolitin uzaklaştırılmasını oldukça (onlarca kez) hızlandırır. Basit bir elektrodiyalizör membranlarla ayrılmış üç odadan oluşur. Arıtılacak sıvı merkez odaya dökülür ve solvente daldırılmış elektrodlar yan akış odacıklarında bulunur. Sabit elektrik alanındaki iyonlar doğrudan uygun elektrotlara hareket eder, membrandan geçerek merkez odadan yan odalara girer. Daha yüksek performans için çok bölmeli elektrodiyalizörler kullanılır.

Diyaliz ve elektrodiyaliz birçok endüstriyel proseste, fizikokimyasal ve biyolojik araştırmalarda ve tıpta kullanılmaktadır. Vivi-difüzyon olarak adlandırılan yöntem, 1913 yılında Amerikalı bilim adamı D. Abel tarafından canlı bir organizmanın kanının bileşenlerini incelemede kullanıldı. Hayvanları kanı fizyolojik çözelti dolu bir cam silindirin içine yerleştirilmiş koloidal tüpler vasıtasıyla bir arterden bir damara geçirildi. Abel'in birimi, hemodiyaliz için kullanılan suni böbrek tasarımının temelini oluşturdu.

Modern teknolojilerle, 20 nanometre gözenek çapında diyaliz membranları üretilebilmektedir. Böyle bir membran örneği, yüklü partikül hızlandırıcısında hızlandırılmış iyonlar ve bir polimer film arasındaki etkileşimden elde edilen iz oyulmuş membrandır. (Bak. Membran; İz-Oyulmuş)


Şekil: (a) Basit bir diyaliz sistemi; bir diyalizör, (b) çok bölmeli bir elektrodiyalizör