Dispersiyonla Sertleştirilmiş Alaşımlar (dispersion hardened alloys)

Dispersiyonla sertleştirilmiş alaşımlar, süperdoygun katı çözeltiden çıkan dispers (dağınık) partiküller nedeniyle sertlik kazanan alaşımlardır.

Dispersiyonla sertleştirilmiş alaşımlar, dislokasyonu (atomik düzlemlerin düzenini bozan doğrusal kusur) engelleyen nanopartiküller içeren, özel bir ‘dispersiyonla kuvvetlendirilmiş malzemeler’ sınıfıdır. Bu tür alaşımları üretmek için, aşırıdoygun katı çözelti ilk önce homojenleştirme sıcaklığında kuençlenerek (su verme) hazırlanır, ardından tavlama ile yaşlandırılır ve böylece 100-1000 atom boyutunda partiküllerin oluşumu sağlanır. Bu tür alaşımların plastik deformasyonu ve dislokasyonların geliştirilmesi, boyutları yeterince küçük olduğunda bir partikülü keserek, veya yeterince büyük boyutlarda olduğunda üzerinde bir döngü oluşturmak üzere partikülü etrafında bükerek ilerler. Birinci durumda uygun kayma stresi, partiküllerin malzeme özelliklerine göre, iİkinci durumda kritik stres, partiküller arasındaki uzaklığa göre belirlenir. Yaşlandırna süresi uzadıkça partikül boyutu büyür ve geçiş işlemi, ilk dislokasyon (kusur) geliştirme mekanizmasından ikincine geçer. Dispersiyonla sertleştirilmiş alaşımlar yaşlanma aşamasında maksimum dayanıklılıklarına ulaşırlar ve bu deformasyon, ikinci tip bir yapıya geçmeden hemen önce ilk paterni izleyen bir yapı geliştirir.

Ana bileşenleri bakır ve magnezyum olan dispersiyonla sertleştirilmiş alüminyum alaşımları (duralüminler), kuvvetleri kontrollü nanoyapılar oluşturularak artırılan ilk metal alaşımlardır. Bu tür alaşımın önemli ikinci örneği, gaz türbinli motorlar için ürtilen ilk ısıya dayanıklı nikel alaşımlarıdır (nimonikler; nikel matrisin ana alaşım elementleri krom, titanyum ve alüminyumdur).


Sertleşme mekanizması: (a) süperdoygun katı çözelti, (b) latis distorsiyonuyla oluşan q’’ küçük uyumlu partiküller bölgeleri veya çökelti fazı (Guinier Preston Zones), (c) uyumsuz q partiküllü denge fazı (latis distorsiyonu yok)