Dispersiyon Etkileşim (dispersion interaction)

Dispersiyon etkileşimi, iki indüklenmiş dipol (veya çok kutuplu) momentler arasındaki etkileşimdir; non-kovalent van der Waals etkileşimlerinden biridir.

Dispersiyon etkileşim, kalıcı dipol momentlerine sahip olup olmamalarına bakılmaksızın, herhangi iki partikül arasında bulunan bir çeşit moleküllerarası (intermolecular) etkileşimdir.

Dispersiyon etkileşimlerine model yaklaşım, polar olmayan moleküllerde bile dalgalanan sıfır olmayan anlık dipol (veya daha yüksek multipol) momentler ile sonuçlanan elektron yoğunluğu dağılımındaki dalgalanmalara dayanır. Bu momentler, komşu moleküllerin elektron yoğunluğu dağılımını daha da polarize eder ve yük dağılımlarının (eğer varsa, kalıcı momentlerin neden olduğu etkileşimlere ek olarak) sonuçta meydana gelen ani deformasyonlarıyla etkileşime girer.

Dispersiyon etkileşimin büyüklüğü doğrudan etkileşen moleküllerin polarizasyonu ile bağlantılıdır. Homolog moleküller serisinde, toplam polarizasyon, moleküldeki elektronların sayısı ile, daha da önemlisi, yüzeydeki atomların sayılarıyla (dolayısıyla molekülün büyüklüğü ile) artar. Dispersiyon etkileşimlerin zayıflaması, molekül yüzeyinin florlanması ile (çünkü flor atomları zayıf polarizedir) sağlanabilir. Tersine, iyi polarize olabilen çok elektronlu atomlar veya örneğin konjuge sistemler, dispersiyon etkileşimlerin güçlenmelerine neden olur.

Çoğu molekül için (su molekülleri veya hidrojen florid gibi küçük polar moleküller hariç), dispersiyon etkileşimi diğer van der Waals kuvvetlerinden daha kuvvetlidir, ancak yine de tipik bir kovalent bağdan çok daha zayıftır. Bazı yüksek simetrik ve valans doygun moleküllerde dispersiyon etkileşimleri, molekülerarası kuvvetlerin tek kaynağıdır. Helyum ve neonun aşırı polarize olmasına rağmen, atıl gazlardaki yoğunlaşmış fazların varlığının nedeni molekülerarası kuvvetlerdir.

Dispersiyon etkileşimlerin doğru tanımlanması, kuantum-mekanik yaklaşım gerektirir. Özellikle, pertürbasyon (karışıklık, dalgalanma) teorisinin kullanımı ile rahatça işlenebilirler; çünkü dispersiyon etkileşimleri, izole moleküllerin dalga fonksiyonlarında küçük pertürbasyonlara neden olur. Bu durumda, etkileşime giren moleküllerin karşılıklı polarizasyonu, ‘elektronik olarak uyarılmış durumlar’ terimleriyle tanımlanabilir, yani, etkileşen bir moleküller sisteminin temel durumu, temel durumlarının baskın katkısı ve izole edilmiş moleküllerin uyarılmış hallerinin küçük katkıları ile açıklanır. ‘Dispersiyon etkileşim’ terimi, elektronik polarizasyon mekanizmasının, elektromgnanyetik alanda polarizasyona, yani ışığın dağılımına benzer olması gerçeğine dayanır.

Dispersiyon etkileşiminin potansiyeli, uzaklığın (r) tersinin kuvvetleriyle (1/rn) temsil edilebilir. Dolayısıyla, dispersiyon kuvvetlerinin uzaklığa bağımlılığı, dipol-dipol ve polarizasyon kuvvetlerine olan bağımlılığa benzer; bunların hepsi Coulomb etkileşiminden çok daha kısa aralıklardadır.