Dispersite (dispersity)

Dispersite (dispersiyon- dağılma): (1) Farklı bir fazda dağılmış partiküllerin boyut karakteristiğidir; genel olarak tüm partiküllerin toplam yüzeyinin, toplam hacmine (ağırlık) oranı olarak tanımlanır. (2) Katalizörde, reaktifler için çökelmiş fazın (genellikle metal) erişilebilirliğinin karakteristiğidir; çökelmiş partiküllerin yüzey atomlarının sayısının, bu partiküllerin toplam atom sayısına oranı olarak tanımlanır.

(1) Geleneksel olarak tüm dağılım sistemleri, 1 mikron ve daha büyük partikül boyutuna sahip kaba (düşük) dispersiyon sistemleri ve 1 mikrondan küçük partikül boyutlarına sahip ince (yüksek) dispersiyon sistemleri olarak sınıflandırılır. Spesifik yüzey, ortalama dispersiyon göstergesidir. Dispersiyonun daha kapsamlı bir tanımı, partikül boyutuna göre dağılmış faz için hacim veya kütle dağılım eğrisiyle gösterilir. Gözenekli (poröz) malzemeler için ‘dispersiyon’ yerine ‘porözite’ terimi kullanılır. Dispersite, pigmentler, plastik dolgular, yapı malzemeleri, ilaçlar, gıda ürünleri v.s. gibi çeşitli toz ve ince taneli ürünlerin üretiminde ve uygulanmasında önemli bir teknolojik göstergedir.

(2) Dispersite, katalizörlerin en önemli özelliklerinden biridir; aktif katalitik fazın etkinliğini gösterir. Kesirler veya yüzdelerle ifade edilir. Katalizördeki metal atomlarının toplam sayısının, moleküler probların (H2, O2, CO, v.s.) seçici kimyasal izolasyonu ile belirlenen yüzey atomlarının sayısı ile karşılaştırılmasına dayanan, çöktürülen fazın dispersiyonunu belirlemek için kullanılan bir metottur.



Sistemler bir tür malzemeden oluştuğunda homojen, farklı malzeme türlerini içerdiğinde heterojen sistemler olarak tanımlanır