Dikey Kavite Yüzey Emitleyici Lazer (vertical cavity surface emitting laser)

Dikey kavite (oyuk) yüzey emitleyici lazer (VCSEL), enjeksiyon yarıiletken lazerdir; bir boyutlu fotonik kristaller biçimindeki oyuk aynaları, kuantum-kuyu heteroyapıların aktif bölgesi üstünde ve altında bulunur.

Kuantum heteroyapılarda ulaşılabilen büyük kazanım değerleri, radyasyonun, heterobağlantının ucundan değil, yüzeyinden emitlendiği lazerler yaratılmasını mümkün kılar. Bu gibi lazerler, temel elementlerin düzenlenmesinden dolayı ‘dikey kavite lazerler’ olarak adlandırılır (Şekil-1). Geleneksel lazerlerinin geometrisinin aksine, dikey kaviteli lazerlerdeki kavite ekseni heteroyapının düzlemine diktir ve heteroyapının kalınlığına eşit olan aktif bölgenin uzunluğu çok küçüktür (genellikle birkaç mikrometre). Kavite aynaları, ışıma yapan yüzeylere uygulanır ve bu sayede elektrik akımı geçer. Bunlar, farklı kırılma indeksli değişen dörtlü-dalga tabakaları şeklinde yapılırlar.

Dikey kavite lazerlerde maksimum kazanç, heterobağlantıya dikey doğrultuda sağlanmalıdır. Aktif ortamın etkin kazancının 1000 cm-1'i aşması gerektiğinden, aktif bölgede kuantum kuyular, kuantum teller veya kuantum noktalar içeren çift heteroyapılar kullanılır. Kuantum telleri, eksenlerinin yönünde yüksek kazanç sağlayabildiğinden tercih edilebilir; ancak, gerekli kalitede kuantum tellerine dayalı aktif ortam elde etme teknolojisi henüz tam olarak geliştirilmemiştir. Bu nedenle, dikey kavite lazerlerin aktif bölgesi genelde kuantum kuyular veya kuantum noktalar takımından oluşur.

Dikey kavite lazerlerdeki kavite sadece birkaç dalgaboyu uzunluğundadır. Boylamasına modlar arasındaki mesafe büyüktür, bu da lazerin tek frekans modunda çalışmasını kolaylaştırır.


Şekil-1: Dikey kavite yüzey emisyon yarıiletken lazer



Şekil-2: (a) Basit bir VCSEL yapının diyagramı. (b) gerçek bir VCSEL yapısı (taban-emitli çoklu-kuantum kuyu VCSEL)