Difüzyon (diffusion)

Difüzyon, tek veya çok bileşenli bir sistemde moleküller, atomlar veya iyonların rastgele hareketleriyle madde transferi prosesidir.

Difüzyon dengesiz bir prosestir, ancak sistem içindeki substans konsantrasyonlarının dengeli dağılımını sağlar. Her tip difüzyon aynı yasalar tarafından yönetilir. Difüzyon hızı transfer yönüne dik olan yüzey alanı, konsantrasyonlar farkı, sıcaklıklar, veya yük yoğuluğu ile orantılıdır. Belirli bir süre boyunca difüzlenen substans miktarı ve difüzlenen substans tarafından dolaşılan mesafe, zamanın kareköküyle orantılıdır.

Çoğu uygulamada difüzlenen partiküllerin akışı, konsantrasyon gradyanı C ile orantılıdır; orantı sabiti difüzyon katsayısı D (cm2.sn-1) genellikle sıcaklığa bağlıdır. Bir katı malzemede gözlenen difüzyon türleri, bulk (kütle) ve yüzey difüzyonunun yanı sıra, hız açısından büyük farklılık gösteren grain (tane) sınırları boyunca olan difüzyondur (grain sınır difüzyonu).

Kristalde Difüzyon: Kristalde difüzyon (katı hal difüzyonu), rastgele termal hareketten dolayı kristalin bir katı içinde partikül taşınmasıdır.

Difüzyon, latis atomlarıyla (self-difüzyon veya homodifüzyon), kristal latiste bulunan diğer kimyasal elementlerin iyonlari veya atomlarıyla (heterodifüzyon safsızlıklar), veya kristal yapının nokta kusurlarıyla (geçişler ve boşluklar) ilişkili olabilir.

Katılarda temel difüzyonun mekanizmaları:

·        Boşluk mekanizması; bir latis konumundan komşu boşluğa atom göçüyle ilişkilidir. Boşluklar (kristal latiste boş konumlar) içeren herhangi bir kristalde komşu atomlardan biri boşluk sitesine atlayabilir ve bir önceki pozisyonda bir boşluk bırakabilir. Böylece, atomlar ve boşluklar latis içinde hareket eder ve kütle transferine yol açar, artan boşluk sayısıyla şiddet artar
·        Araboşluk (Interstitial-yapılar ve objeler arasındaki bir boşluktur) mekanizması; substansların araboşluklar vasıtasıyla transfer edildiği bir mekanizmadır. Bu gibi difüzyon şiddetli olabilir; kristal çeşitli nedenlerle çok sayıda araboşluk içeridiğinde substans latis boyunca kolayca geçebilir
·        Doğrudan yerdeğiştirme; iki bitişik atom, sadece latis içine yerdeğiştirir

Bir katıdaki herhangi bir difüzyon prosesi, farklı oranları da olsa, bu mekanizmaların hepsini içerir. Bir boşluğu veya bir atomu latiste taşımak için gereken enerjiye, difüzyonun aktivasyon enerjisi denir. Bir kristal büyük kusurlar içeriyorsa (yer değiştirmeler, yığın hataları, tane sınırları), kusurların bulunduğu bölgedeki göç oranı, kusursuz bölgedeki göç oranından çok daha yüksek olabilir.

Mor boyanın suda difüzyonu

Difüzyon; bir malzemedeki atomların hareketi