Desorpsiyon (desorption)

Desorpsiyon, bir substansın (arayüzde) yüzey tabakasında bir komponentin konsantrasyonunun, kütle fazın konsantrasyonuna kıyasla, azalmasıdır. Adsorpsiyonun tersi bir olaydır.

Desorpsiyon, bir substansın bir yüzeyden veya yüzey boyunca salındığı bir fenomendir. Prpses, sorpsiyonun (adsorpsiyon ve absorpsiyon) tersi bir işlemdir. Olay, bulk (hacim) fazı (akışkan, diğer bir deyişle gaz veya sıvı çözelti) ile bir adsorplayıcı yüzey (iki akışkanı ayıran katı veya sınır) arasındaki sorpsiyon dengesinin bulunduğu bir sistemde meydana gelir. Bulk fazdaki substansın konsantrasyonu (veya basıncı) azaldığında, sorbedilen maddenin bir kısmı bulk faza dönüşür.

Kimyada, özellikle kromatografide, desorpsiyon bir kimyasal maddenin mobil faz ile birlikte hareket etme yeteneğidir. Bir kimyasalın desorbe olma olasılığı ne kadar fazla ise, absorbe olma ihtimali o kadar azalır; böylece durağan (kararlı) faza yapışmak yerine, çözücünün önünde ile hareket eder.

Kimyasal ayırma işlemlerinde sıyırma işlemi de, sıvı akışının bir bileşeni, sıvı-buhar arayüzü aracılığıyla (kütle transferi yoluyla) bir buhar fazına hareket ettiği için, desorpsiyon olarak adlandırılır.

Adsorpsiyon sonrasında, adsorbe edilen kimyasal madde, sıcaklığın düşük kalması koşuluyla substrat üzerinde neredeyse sınırsız olarak kalacaktır. Bununla birlikte, sıcaklık arttıkça desorpsiyon meydana gelme olasılığı da artar. Desorpsiyon oranı için genel denklem:
Rr Nx

r = desorpsiyon hız sabiti, N = adsorplanan malzemenin konsantrasyonu, x = desorpsiyon kinetik derecesidir.

Atomik veya basit moleküler desorpsiyon, tipik olarak bir birinci dereceden prosestir (diğer bir deyişle, substratın yüzeyi üzerinde basit bir molekül, gaz formunda desorbe olur).