Clusterler; Sihirli (magic clusters)

Sihirli clusterler (kümeler), belirlenmiş (‘sihirli’) boyutlarda clusterlerdir; özel yapısından dolayı, diğer boyutlardaki kümelerle karşılaştırıldığında daha yüksek kararlılığa sahiptir.

Tipik olarak, kümelenmelerin oluşumu (örneğin gaz fazı yoğunlaştırması ile) farklı boyutlarda clusterlerin oluşumuna yol açan stokastik bir prosestir (olasılık teorisinde stokastik veya rastgele proses, rastgele değişkenlerin toplamı olarak tanımlanan matemetiksel bir objedir). Cluster boyutu genellikle, doğrusal boyutlardan ziyade, kümeyi oluşturan atomların sayısını belirtir. Cluster boyutları, birkaç atomdan yüzlerce atoma kadar değişir ve oluşan cluster topluluğu, genellikle oldukça geniş bir boyut dağılımı ile karakterize edilir.

Bazı sistemlerde, bazı belirli boyuttaki clusterler yüksek kararlılığa sahiptir ve sonuç olarak, bu clusterlerin sayısı diğer boyutlardakinden çok daha fazladır. Bu tip clusterlere sihirli clusterler denir; içerdikleri atom sayısı rastgele olmayıp, tam olarak sihirli bir sayıya eşittir. Sihirli kümelere klasik bir örneği C60, C70, C84 gibi fullerenler ailesidir (Şekil).

Kütle spektrometresi metodu, cluster bileşikleri incelemede yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.


Grafitin lazerle buharlaştırılmasıyla üretilen karbon clusterlerin kütle spektrumu; yüksek şiddetteki pik fulleren C60 molekülerini, şiddeti düşük pik C70 moleküllerini gösterir