Cluster (cluster)

Cluster (küme), birbirleriyle interkonnekte (arabağlantılı) atomlar, moleküller veya iyonların kompakt ve izole bir grubudur; özellikleri, kurucu elementlerinin özelliklerinden değişen derecelerde farklılıkar gösterir.

Cluster terimi, farklı bilim alanlarında çok farklı objeleri ifade eder. Nükleer fizikte cluster, elementer partiküllerin ilişkili gruplarıdır. Kimyada ve malzeme biliminde cluster, çoğunlukla, tek bir atom (molekül, iyon) ile bir katı (nanopartikül) arasındaki ara durumlardan birini tanımlar; buna göre, bir cluster, küçük, çoğu zaman değişken, etkileşen atomlar, iyonlar veya moleküler grubudur. Partiküllerin türüne bağlı olarak, tüm clusterler atomik, iyonik ve moleküler, kompozisyonuna bağlı olarak metal, karbon, v.s. olarak ayrılır.

Cluster kavramına, partikül boyutları ‘gözlenen özellikleri, makroobjelerin özelliklerinden önemli derecede farklı olan, veya özellikleri diğer bir kurucu element ilavesiyle değişen buyutlar’ın dahil edilmesi mantıklı olur. Partikül boyutları bir ila iki bin atomu aşmaz ve çoğu zaman çok daha küçüktür. Özelliklerin, cluster boyutuna bağımlı olmayan durumlar olabilir; özellikle küçük clusterlerde gözlenen bu durum farklı boyutlarda ve farklı rakip yapısal tiplerin oluşmasından kaynaklanır.

Metal clusterler üretmenin birçok metodu vardır. Bunlar, metallerin, alaşımların ve ikili bileşiklerin termal, plazma, elektron demeti veya lazerle buharlaştırılıp sonra yoğunlaştırılmasına (kondensasyon) dayanır. Kondensasyon koşulları için temel gereklilik, oluşan partiküllerin minimum bir büyüme hızında ve yüksek bir nükleasyon hızına sahip olmasıdır; bu koşul, yoğunlaşan buharın maksimum soğuma hızıyla sağlanır (metal buharın vakumda süpersonik akışı, inert gaz atmosferinde buharlaşma, v.s.). Düşük sıcaklık matris izolasyon metodu, clusterlerin sentezi ve incelenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Clusterler gaz gazda bulunabilir; bu tip clusterlerin yapısı ve kompozisyonu, yoğunlaşmış haldeki clusterlerin özelliklerinden belirli şekilde farklıdır. Cluster oluşum süreçlerini incelemek için kütle spektrometresi ve çeşitli spektroskopik gaz faz analiz yöntemleri kullanılabilir.

Metaller ve alaşımların cluster partiküllerinden başka, cluster bileşikler (kompaund) de vardır; bunlarda, metal çekirdek *ligandlarla stabilize edilir. Bu tür bileşiklerin moleküllerinde ligandlar, 0.35 nm'ye kadar mesafelerde yerleşmiş metal atomları **frame’ini sarar ve doğrudan metal-metal etkileşimine izin verir. (*ligand: koordinasyon kimyasında bir ligand, bir iyon veya moleküldür; bir koordinasyon kompleksi oluşturarak merkez atoma bağlanır, **frame: çatı, iskelet, beden, yapı.)

Bir cluster bileşiğinin frame’ini oluşturan metal atomlarının sayısı olan nükleariteye (q) göre, tüm clusterler küçük (q = 3-12), orta (q = 13-40), büyük (q = 41- 100) ve ekstra büyük ‘dev’ (q> 100) olarak ayrılır. Cluster bileşikler, tranzisyon (geçiş) metalleri ve birçak non-tranzisyon elementleri için karakteristiktir.

Homometalik clusterler (frame, 1 metalin atomlarından oluşur) ve heterometalik clusterler (frame, 1, 2, 3, veya daha fazla metalin atomlarından oluşur) bulınur. Cluster moleküllerin matal frame’i hem terminal hem de köprü oluşturan yoğun bir ligand tabakası ile kaplıdır; bunlar bireysel atomlar (H, Cl, Br, I, Se, v.s.), veya atomgrupları veya mleküller (CO, NO, olefinler, v.s.) olabilir.

Bazen monatomik ligandlar (N, C, H, P, v.s.), dışında diğer ligandların bulunduğu metal frame boşluğunda yerleşir. Diğer önemli bir cluster bileşiği sınıfı, yarıiletken substansların clusterleridir; selenid veya kadmiyum tellürid gibi. Bu gibi kümeler, organometalik kimyanın geleneksel çözelti-bazlı yöntemleri kullanılarak, malzemenin makroskopik partiküllerinin aşındırılmasıyla (etchleme), ancak istenilen partikül boyutunu elde etmek için gözenekli matrislerin kullanılmasıyla sentezlenebilir. Cluster bileşikler de olduğu gibi, bu tür clusterlerin de kimyasal kararlılığı, yüzeylerini organik ligandlar veya yüzeyaktif cisimlerle (SAS) koruyarak başarılabilir. Bu clusterler, özellikle mavi-ışık yayan diyotlarda ve parlak etiketlerde veya objelerde kuantum noktalar olarak kullanılabilir. Genel olarak, metal veya yarıiletken kümelenmelerin uygulamaları arasında, katalizleme, nanoelektronik aygıtları ve metamalzemeler (fotonik kristaller gibi) oluşturulması sayılabilir.

Diğer önemli cluster tipleri kolloidal krıistaller, fullerenler Cn (n ³ 20) ve dik-küre türevleri, endohedral fullerenler M@Cn, matalokarbohedrenler veya metalokarbonlar M8C12 (M geçiş metalidir: Ti, Zr, Hf, V, Cr, Mo and Fe), inorganik fullerenler, bununla beraber inorganik ‘fullerenler’; molibden veya tungsten sülfürler ve bazı inorganik oksitler ve halojenürlerden oluşan çok tabakalı çokyüzlü yapılardır, bunların bazıları yüksek yağlama performansı sergiler.


(a) Ti8C12 moleküler cluster (dodekahedron), (b) hipotetikal (H2O)100 ikosahedralsu cluster ve alt yapısı