Burulma; Kuasi-Hidrostatik Basınç Altında (torsion under quasi-hydrostatic pressure)

Kuasi-hidrostatik basınç altında burulma (THP), şiddetli plastik deformasyon (IPD) metodudur; ince bir numunenin iki vurucu (örs) arasında preslenmesi ve vuruculardan birinin belirli bir açıda döndürülerek numunenin burulmasına dayanır.

Bu yöntemdeki ana deformasyon, numunenin burulmasından kaynaklanır. Koaksiyal olarak uygulanan ve genellikle birkaç GPa ulaşan basınç ikili bir rol oynar. Bunlardan birincisi, numunenin orta kısmında, yarı hidrostatik sıkıştırma alanı oluşturarak, numunenin tahrip edilmesini önlemesi, ikincisi ise, vurucular ve numune arasındaki sürtünmeyi artırmasıdır. Büyük sürtünme nedeniyle tork, hareketli vurucudan numuneye aktarılır ve numne burulmayla deforme olur.

Günümüzde, kuasi-hidrostatik basınç altında burulma (THP), şiddetli plastik deformasyonun fiziksel incelenmesinde kullanılır. THP oda sıcaklığında veya daha düşük sıcaklıklarda, metaller, alaşımlar, intermetalikler ve seramiklerde nanokristal yapılar elde etmek için kullanılır. Deformasyondan önce numunenin tipik olarak, çapı < 20 mm ve yüksekliği < 1 mm’dir; deformasyondan sonra numune yüksekliği 0.2-0.5 mm'ye düşer. Yapının belirgin şekilde inceltilmesi, zaten burulma deformasyonunun bir buçuk dönüşü ile başarılır, ancak düzgün bir nanoyapı oluşturulması genellikle birkaç tur gerektirir.

Saf metallerin THP'si, 50-100 nm'lik bir ortalama tane (grain) boyutlu eşit eksenli bir yapının oluşumuna neden olur. Alaşımlarda oluşan grain boyutu daha küçük olabilir. Şiddetli deformasyon mekanizması birçok faktöre, özellikle de kristal latisin türüne ve yığma hatası enerjisine bağlıdır.

Yüksek yığılma hata enerjili (Cu, Ni) saf FCC metallerde (‘face-centred crystal lattice’li metaller) yapısal dönüşümler dizisi şöyle açıklanabilir: Burulma deformasyonu n ≈ 0.1'e kadar yükseldiğinde (n, hareketli vurucunun dönüş sayısıdır) yer değiştirmeler, alt grainlerin (hücreler) sınırları içinde yoğunlaşır; bunlar, diğer alanlardan düşük açılı sınırlarla ayrılmış rasgele biçimdeki hareketsiz grain alanlarıdır. Deformasyon n = 1'e kadar arttıkça, alt grainlerin boyutları daha da küçülür ve misorientasyon derecesi artar; buna, alt-grain (hücre) yapıdan yüksek açılı grain sınırlarını içeren grain yapısına kademeli geçişle eşlik edilir.

Alaşımların şiddetli plastik deformasyonu, nanoyapıların oluşması ile birlikte, aşırı doygun katı çözeltiler ve metastabil fazlar gibi metastabil durumların oluşmasına neden olabilir.

THP ile edilen nanomalzemeler, yüksek iç gerilimler ve kristal kafeste önemli bozulmalar gösterir. Bu tür nanomalzemelerde elastik modüller, Curie ve Debye sıcaklıkları, doygunluk mıknatıslanması gibi bazı temel özellikler anormaldir. IPD yöntemiyle üretilen nanomalzemeler oldukça düşük sıcaklıklarda yüksek kuvvet, yüksek sıcaklıklarda yüksek plastiklik ve süperplastiklik özellikleri gösterir. Son zamanlarda, THP metodu, yüksek sıcaklık süper iletken seramiklerin elde edilmesinde kullanılmaktadır.

Kuasihidrostatik basınç altında döndürüldükten sonra, (a) 20 0С, P = 8 GPa, n = 5 rotasyonlarda, Ni (% 99.99) yapısı (ortalama grain –tane- büyüklüğü ~ 100 nm). (b) 915 °C P~10 MPa, ω = 1.5·10–3 rpm, a = 900 de, yüksek sıcaklık süper iletken seramik malzeme Bi2Sr2CaCu2O8 mikroyapısı (dikey sıkıştırma ekseni)