Yardımcı İşletmeler; Buhar Üretim (utilities, steam generation)

Buhar, buhar üretim fabrikalarında üretilir ve/veya çeşitli proses ünitelerinde (ısı kullanan) flue gazdan veya diğer kaynaklardan elde edilir. Isıtıcılarda (fırınlar) yakıcılar (bekler) ve yakma hava sistemi vardır.

Isı değiştirmenin gerçekleştiği kazanlarda (boiler), flue gazın kaçmasını önlemek için bir basınç sistemi bulunur. Isı transferinin maksimum olması için boilerler, su-buhar karışımını taşıyan çok sayıda tüpten oluşmuştur. Bu tüpler, boilerin tepesindeki buhar-dağıtım dramlarının ve dibindeki su-toplama dramlarının aralarından geçer. Buhar, buhar dağıtım sistemine girmeden önce buhar dramından süper ısıtıcıya akar.

Su sabit basınç altında ısıtıldığında kaynayıncaya kadar sıcaklığı yükselir. Buharlaşan suyun sıcaklığı, buharlaşma süresince sabit kalır. Her basınca uygun bir kaynama sıcaklığı vardır; buna "doygunluk sıcaklığı" denir. Örneğin,14.7 psi (1 atm.) basınçta suyun doygunluk sıcaklığı 212 0F (100 0C) tır. 14.7 psi ve 70 0F daki su doygun değildir, doygun olabilmesi için 212 0F a kadar ısıtılması gerekir.

Doygunluk sıcaklığında su içermeyen buhara "doygun (saturated) buhar" denir. Susuz ısınmış buhara ısı ilave edilirse sıcaklığı yükselir ve "aşırı doygun (super-heated) veya "kızgın buhar" haline geçer.Aşırı doygun buharın özelliği sıcaklık ve basıncıyla belirtilir. Ancak, doygunluk sıcaklığındaki bir buhar kuru olabilir (susuz) veya az miktarda su içerebilir.Bu gibi ıslak buharı tanımlamak için basıncı ve kalitesi belirtilmelidir:

                     kuru buhar ağırlığı
kalite = ¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾¾          şeklinde verilir.
             kuru buhar ağırlığı + su ağırlığı

Belirli bir sıcaklıktaki su, bu sıcaklığın karşıladığı basıncın üstünde bir basınçta tutulabilir; örneğin 212 0F daki su,14.7 psia yerine 200 psia gibi bir basınca getirilebilir. Buna"sıkıştırılmış su" denilmektedir. Sıkıştırılmış suyun bir özelliği, ısı ilavesiyle buharlaşma olmadan sıcaklık yükselmesi sağlanabilmesidir. Sıcaklıktaki yükselme, uygulanan yüksek basınçtaki doygunluk noktasına kadar sürer.

1. Besleme Suyu (feed water)

Buhar üretimin önemli bir kısmı besleme suyu (feed water) ikmalidir. Sisteme ne kadar çok su girerse, o kadar fazla buhar çıkar. Buhar üretiminde kullanılan su, mineraller ve çözünmüş safsızlıklar gibi kirliliklerden arındırılmış olmalıdır; bunlar, sistemi arızalandırır veya operasyonu etkileyebilir. Asılı (süspansiyon) maddeler ve yağ, sistemde çizikler ve tortu oluşmasına sebep olacağından, koagülasyonla veya süzerek atılmalıdır.

Çözünmüş gazlar, özellikle karbon dioksit ve oksijen kazanda korozyona neden olacağından hava giderme (deaerasyon) ve işlemlemeyle uzaklaştırılır.

Çözünmüş mineraller (metalik tuzlar, kalsiyum, karbonatlar, v.s., gibi) çiziklere, korozyona ve türbin kanatlarında kalıntılara sebebiyet vereceğinden kireç veya soda külüyle işlem yapılarak sudan ayrılır. Sirkülasyona döndürülen soğuk su da hidrokarbonlar ve diğer kirlilikler nedeniyle temizlenmelidir.

Ham kazan besleme suyunun özelliklerine bağlı olarak, “berraklaştırma, çöktürme, süzme, iyon değiştirme, hava giderme (deaerasyon) ve iç (dahili) işlemleme” olarak altı grupta toplanan işlemlemelerin tümü veya bir kısmı uygulanabilir.



Şekil-1: Buhar üretim sistemi

2. Isıtıcı-Yakıt

Isıtıcılar, tek bir yakıt veya birkaç yakıttan oluşan karışımlar kullanır; bunlar arasında rafineri gazları, doğal gaz, fuel oil ve toz kömür sayılabilir. Rafineri atık gazı (off-gaz) proses ünitelerinden toplanır ve bir yakıt-gazı dengeleme dramında doğal gaz ve LPG ile birleştirilir. Denge dramı sabit sistem basıncını sağlar, ayrıca, gaz buharlarındaki aslı sıvı taneciklerinin otomatik olarak ayrılmasını ve dağıtım sistemi içine iri kondensat damlalarının taşınmasını engeller.

Fuel oil, tipik olarak hampetrolden doğrudan çekilen ham yağ ile parçalanmış (krak) residular ve diğer ürünlerin bir karışımıdır. Fuel-oil sistemi, proses ünitelerinin ısıtıcılarına ve buhar jeneratörlerine, istenilen sıcaklık ve basınçta yakıt verir.

Fuel-oil sistemi pompalanma sıcaklığına kadar ısıtılır, kaba bir süzme yapıldıktan sonra bir sıcaklık-kontrol ısıtıcısına verilir ve sonra ince bir eleme sisteminden geçirilerek yanmaya gönderilir. Örneğin, katalitik kraking ünitelerinde karbon monoksit boilerlerde, flue gazdaki karbon monoksitten, tam yanmayla ısı elde edilir. Diğer proseslerde atık-ısı geri kazanma üniteleri buhar elde ederken flue gazın ısısını kullanırlar.

3. Buhar Dağıtımı

Sanayi tesislerinde buharın kullanım çevrimi, şematik olarak Şekil-2’de gösterilmiştir. Tesislerin genel enerji dengeleri çoğunlukla bu gibi şematik çevrimler üzerinde hesaplanarak kurulur ve sonra detaylandırılır.

Modern Petrokimya ve Rafineri tesislerinde, fabrikaların ihtiyacı olan buharın üretilmesi dışında, ihtiyaç olan enerji seviyesinin üzerine buhar üretilerek fazla buhardan elektrik elde edilir. Burada söylenenler, fabrika buhar dengesi şemasından (Şekil-2) kolayca görülür. Kazandan üretilen buhar yüksek enerji seviyesindedir. Mesela p = 100 atm, t = 480 0C gibi, yani elektrik üretimine elverişli yüksek basınçlı ve yüksek sıcaklıklı kızgın buhardır. Bu buhar elektrik türbinine gönderilip elektrik üretilirken, türbinin muhtelif noktalarından da fabrikalarda kullanılacak buhar alınır.

Çok yüksek basınçtaki buhar enerjisi ile, türbinden çekilen (alınan) buharın enerji seviyesi arasındaki fark, enerji elektrik üretiminde kullanılmış demektir. Tabii bu dönüşüm her çevrimde olduğu gibi belli bir verimle gerçekleşir. Fabrikalara gerekli proses buharı böylece daha ekonomik elde edilmiş olur.

Türbinlerin çoğunda bir de yoğunlaştırıcı bulunur. Fabrikaların ihtiyacı olmayan ancak kazanlarda üretilmiş buharın enerjisinden tümüyle yararlanmak için buhar yoğunlaştırılır. Yoğunlaşma sırasında sıcaklık 100 0C'nin altına düşürüldüğünde, dışarıyla (atmosfer ile) temas da kesilmişse, vakum yaratılmış olur. Örneğin, p = 1 in Hg (25.4 mm Hg) mutlak basınç altında bulunan suyun sıcaklığı 26 0C dir. Oysa p = 1.4 kg/cm2g basınçtaki doymuş buharın ve suyun sıcaklığı 110 0C dir.

Fabrikalarda ısıtma işlemlerinde, mekanik enerji elde edilmesinde, veya proseslerde doğrudan yahut dolaylı katılarak kullanılan buharın mümkün olan miktarda geri kazanılmasına çalışılır. Geri kazanılan, yoğunlaşmış buharlara kondensat adı verilir. Bazı fabrikalarda proses gereği buhar da üretilebilir; bunlarda çevrime dahil edilirler. Kazan besleme suyu, elektrik üretiminden gelen kondensat, fabrikalardan geri dönen kondensat, ve ikmal suyu ısıtma için kullanılan buharın yoğunlaşması ile oluşan, sulardan oluşur.

Dağıtım sistemi valflar, ekleme parçaları, borular ve nakledilen buharın basıncına göre uygun bağlantılardan oluşur. Buhar kazanları, proses üniteleri veya elektrik üretimi tarafından talep edilen en yüksek basınçta terk eder; sonra, proses pompaları ve kompresörleri çalıştıran türbinlerde buharın basıncı düşürülür. Rafineride kullanılan buharın çoğu, çeşitli tiplerdeki ısı değiştiricilerde yoğunlaştırılır (su). Kondensat kazan (boiler) besleme suyu olarak tekrar kullanılabildiği gibi, atık su işlemlemeye de gönderilebilir.

Rafineri buharı, elektrik üretimi buhar türbin jeneratörlerinin çalıştırılmasında da kullanılıyorsa, proses buharı için gerekenden çok daha yüksek basınçlarda üretilmelidir. Buhar, bir ünitede birleştirilmiş ısıtıcılar (fırınlar) ve kazanlar (boiler) sisteminde üretilir.

Buhar, basıncı ve sıcaklığına göre çeşitli simgelerle tanımlanır; XHS buhar: 134 kg/cm2, 540 0C, HHS buhar: 84 kg/cm2, 310 0C, MHS buhar: 45 kg/cm2, 330 0C, HS buhar: 42 kg/cm2, 392 0C, MS buhar: 18.5 kg/cm2, 300 0C, LS buhar: 5.5 kg/cm2, 195 0C.



Şekil-2: Büyük bir sanayi tesisinde tipik bir buhar dengesi


Rankine Çevrimi
Basit güç ünitelerinin ideal veya teorik çevrimi, Şekil-3’de görülen Rankine çevrimi ile tanımlanır; sistem buhar kazanı, buhar türbini, kondenser (düşük basınçlı buharı atmosfer basıncının altına yoğunlaştırır) ve buhar kazanına sıcak suyu basan pompadan oluşur.

Şekil-3: Rankine çevriminin akım diyagramı, (b) T – s diyagramı

Rankine Çevrimi
m = çevrimin kütle akışını gösterdiğine göre (Şekil-3),
→ 2: isentropik genleşme (buhar türbini)      W·türbin = m (h1 - h2)
 3: izobarik ısı çıkışı (kondenser)                Q·çıkış = m (h2 - h3)
→ 4: isentropik sıkıştırma (pompa)                W·pompa = m (h3 - h4)
 1: izobarik ısı girişi (kazan, buhar jeneratörü)     Q·giriş = m (h1 - h4)

(1) Kazan ve Buhar Jeneratörü; buhar, yakıt enerjisi ile elde edilir.
İzobarik ısı girişi: Kazana verilen ısı, Q·1 (kJ/sa),
                                                          Q·1 kJ/sa
Q·1 = m· (h1 – h4)           Q1, kJ/kg = ¾¾¾¾¾ = h1 – h4
                                                           m· kg/sa

(2) Türbin; türbinde buharın genişlemesiyle iş yapılır.
İsentropik genleşme: Türbin işi, W·1 (kJ/sa),
                                                          W·1 kJ/sa
W·1 = m· (h1 – h2)          W1, kJ/kg = ¾¾¾¾¾ = h1 – h2
                                                            m· kg/sa

(3) Kondenser veya Yoğunlaştırıcı; yoğunlaştırıcıda eksoz buharı suya dönüştürülür.
İzobarik ısı çıkışı: Kondenserden atılan ısı, Q·2 (kJ/sa),

                                                          Q·2 kJ/sa
Q·2 = m· (h2 – h3)           Q2, kJ/kg = ¾¾¾¾¾ = h2 – h3
                                                           m· kg/sa

(4) Pompa; kazan besleme pompası kondensatı kazana döndürür.
İsentropik sıkıştırma: Giren iş, W·2 (kJ/sa),
                                                        W·2 kJ/sa
W·2 = m· (h4 – h3)          W1, kJ/kg = ¾¾¾¾¾ = h4 – h3
                                                          m· kg/sa

Çevrimden alınan net iş, Wnet = W1 – W2
                                                                 Wnet
Rankine çevriminin termal verimi,           h = ¾¾
                                                                   Q1


Sağlık ve Güvenlik

Sağlık: Güvenli çalışma eğitimleri verilmeli ve/veya besleme suyu, kimyasal maddeler, buhar, sıcak su, radyant ısı, gürültü ve proses örneği alma, kontrol etme, bakım ve programlı duruşlarda alınacak önlemler ve koruyucu malzeme kullanımının önemi anlatılmalıdır.

Güvenlik: besleme suyu akışı yavaş ve kazanlar kuruysa tüpler aşırı ısınır ve bozulur. Tersine, akış hızlı olduğunda fazla su buhar dağıtım sisteminin içine girerek türbinleri bozar. Besleme suyu operasyonları etkileyecek kirlilikler içermemelidir. Kazanlarda sürekli veya aralıklarla çalışan boşaltma (blowdown) sistemleri bulunmalıdır; böylece, buhar dramlarından suyun uzaklaştırılması ve türbin kanatlarında ve aşırı ısıtıcı tüplerde tortu birikmesi azaltılır. Devreye alma ve devreden çıkarma sırasında aşırı (süper) ısıtıcıları gereğinden fazla ısıtmamalıdır, gaz kaybı olabileceğinden (acil durumlar da dahil) alternatif yakıt kaynakları hazır bulundurulmalıdır. Yanmadan önce fuel gazdan sıvıları uzaklaştırmak gerektiğinden proses ünitelerinde uygun ekipman bulunmalıdır.

Yangın Önleme ve Korunma: Buhar üretiminde en yüksek tehlike potansiyeli olan operasyon ısıtıcının devreye alınmasıdır; bir veya daha fazla yakıcının (bek) sönmesiyle alevlenebilir bir gaz-hava karışımı oluşabilir. Her tip ünitenin kendine özgü start-up ve acil durum operasyonu vardır.