Bottom–Up Nanoteknoloji (bottom–up nanotechnology)

Bottom–up nanoteknoloji, atom ve moleküllerden nanopartiküllerin oluştuğu nanoyapılı malzemelerin üretilmesinde kullanılan bir teknolojidir; yani, orijinal yapısal elementlerin nanoskala boyutlara yükseltilmesidir.

Bu tip teknolojiler arasında izole nanopartiküller, nanotozlar ve kompakt nanomalzemelerin üretim teknikleri sayılabilir. Örneğin, buhar kondensasyonla gaz faz sentezleri, plazma kimyasal teknik, kolloid çözeltilerden çöktürme, film ve kaplamaların buhardan (CVD ve PVD) depozisyonu, substrat üzerinde plazma ve çözelti oluşturma, film ve kaplamaların elektrodepozisyonu, termal dekompozisyon (piroliz), detonasyon (patlama) tipik bottom-up nanoteknolojik proseslerdir.

Bottom-up sentezlerde malzeme komponentleri çok çok küçüktür (atomik ve moleküler seviyelerde). Tipik örnekler epiaksiyal büyüme sırasında kuantum dotlar oluşumu, ve koloidal dispersiyondan nanotaneciklerin oluşmasıdır. Bottom-up sentezlerde iki farklı proses rotası izlenebilir (Şekil-1); gaz ve sıvı faz rotası.

Tipik bir bottom-up proses, yüksek-magnetizasyon ve yüksek-mıknatıslanma özellikli nanopartiküllerden yapılan nanokompozit magnetlerin fabrikasyonudur (Şekil-2b). Birleştirme işlemi, anizotropik (tek kristal) sert magnetik nanopartiküllere dayanır. Anizotropik nanopartiküller, genellikle sörfaktan-destekli yüksek enerjili bilyalı değirmenlerde hazırlanır.

Bottom-up uygulamalarda malzeme öncüller veya yapı-bloklarıdır. Sol-jel kimyasal buhar depozisyon (CVD), templat sentezler veya sprey piroliz gibi proseslerde tabandan-tepeye metodolojileri uygulanır. (Şekil-2c)



Şekil-1: Bottom-up (a) gaz (buhar) faz proses, ve (b) sıvı faz proses rotası







Şekil-2: (a) Bottom-up nanosentez metotları, (b) nanokompozit magnetlerin bottom-up prosesi, (c) polimer nanokompozit hazırlanmasında bottom-up proses