İnsanlar Hangi Nedenlerle Nanopartiküllere Maruz Kalırlar?


İnsanlarda nanopartiküllere maruz kalmanın ana yolu solunundur. Motorlu taşıt emisyonları kentsel alanlardaki en büyük nanopartikül kaynağıdır. Havadaki nanopartiküllere maruz kalma da bazı işyerlerinde ortaya çıkabilir. Diğer maruz kalma yollarından, örneğin deri yoluyla maruz kalma (çoğunlukla nanopartikülleri kullanan kozmetik veya farmasötik cilt preparatlarıyla ilgilidir) ve yeme-yutulma yoluyla maruz kalma tipik örneklerdir.


Nefes Alma

Solunum sistemi bir seri filtre sistemi olarak işlev görür ve her bir bölmesinde (burun, larenks, hava yolları ve alveoller) partikül birikiminin karakteristik fiziksel mekanizmalarının baskınlığı değişebilir. Ayrıca, bu mekanizmalar partikül büyüklüğü ile önemli ölçüde değişir. Nanopartiküllerin yer değiştirmeleri Brownian hareketiyle gerçekleşir; bu hareketler difüzif taşıma ve birikim mekanizmalarının temelini oluşturur. Pratikte, parçacık ne kadar küçük olursa partikülün akciğerin epitelyumuna ulaşma olasılığı o kadar yüksek olur.

Fosil yakıtlarının yanması (özellikle dizel motorlarda), nanopartiküller dahil olmak üzere atık yan ürünler üretir. Bu yanma atıkları en önemli antropojenik nanopartiküller kaynağını oluşturur.


Çevresel Maruz Kalmalar

Nanomalzemeler çeşitli nedenlerle çevreye girebilmektedir. Artık büyük miktarlarda üretilmekte olan nanomalzemelerle birlikte, atık su ile üretim atıklarının ve dökülmelerinin, kullanım ve bertaraf edilmesinin, kaçınılmaz olarak çevresel maruziyetle sonuçlanacağı tartışılmaktadır. nanopartiküller, tüketici ürünlerinin yıkanmasından sürekli olarak çevreye girebilen kozmetik ve güneş koruyucuları gibi kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bir çalışma, demir nanopartiküllerinin yeraltı sularında 20 m'lik bir mesafeden geçebileceğini ve 4-8 hafta boyunca reaktif kaldığını göstermiştir.


Mesleki Maruz Kalmalar

Nanopartiküllere maruz kalmanın gerçekleşebileceği çeşitli ana  ve yan sanayi dalı vardır; örneğin,

  1. Nanoteknoloji sektörü, birincil araştırma geliştirme (üniversiteler ve diğer araştırma grupları ve yan ürünler)
  2. Kimyasal maddeler ve ilaç şirketleri
  3. Boyalar, pigmentler ve çimento üretimi dahil olmak üzere toz üretme ve taşıma işlemleri
  4. Kaynak atölyeleri
  5. Nanopartiküllerin yan ürünler olduğu diğer proesler

Mesleki maruz kalma potansiyel riskler Tablo 3'de özetlenmiştir

Teknik proseslerin ve yan ürünlerinin üretildiği farklı iş kollarında oluşan nanopartiküllerin teknik ölçüm bilgileri incelendiğinde ilginç veriler elde edilmiştir. Tipik örnekler arasında kaynak, metal, lehimleme, plazma kesme dumanları ile plazma püskürtme emisyonları; polimer dumanları, vulkanizasyon dumanları; amorf silisik asitler, toz kaplama emisyonları, yağ buharları, uçak motor ve fırın emisyonları; et dumanları ve dizel motor emisyonları sayılabilir. Partiküller çoğunlukla termal ve kimyasal kondensasyon ürünleridir. Birincil partiküller sadece birkaç nanometre boyutuna sahipken, en sık görülen partikül boyutu 160 ile 300 nm arasındadır. 14 - 673 nm ölçüm aralığındaki tüm partiküllerin toplam konsantrasyonu, cm³ başına 500 000-2 500 000 partiküldür. Farklı işyerinde atmosferdeki nanopartiküllerin oluşumunun karşılaştırması Tablo 4'te verilmiştir.


Tablo 3. Nanopartiküllere Mesleki Maruziyetin Potansiyel Riskleri
Sentez
prosesi
Partikül
oluşumu
Potansiyel soluma
riskleri
Potansiyel deri /
sindirim riski
Gaz faz
Hava
Reaktörden direkt sızıntı
Ürün geri kazama
Post geri kazanma prosesi ve paketleme
İşyerinin havadan kirlenmesi
Ürünün taşınması
Tesisin temizliği / bakımı
Buhar fazı
Substrat üzeri
Ürün geri kazama
Post geri kazanma prosesi ve paketleme
İşyerinin kuru kirlenmesi
Ürünün taşınması
Tesisin temizliği / bakımı
Kolloidal hal
Sıvı süspansiyon
Ürünün kurutulması (işleme ve dökülme)
İş yerinin dökülme/ kirlenmesi
Ürünün taşınması
Tesisin temizliği / bakımı
Yıpranma
Sıvı süspansiyon
Ürünün kurutulması (işleme ve dökülme)
İş yerinin dökülme/ kirlenmesi
Ürünün taşınması
Tesisin temizliği / bakımı


Tablo 4. Farklı İşyeri Havasındaki Nanopartiküllerin Karşılaştırılması
Proses
Toplam konsantrasyon,
14-673 nm aralığında
partiküller/cm3
Maksimum konsantrasyon sayısı, nm
Açık ofis
< 10 000
Silikon ergiyik
100 000
280-520
Metal taşlama
< 130 000
17-170
Lehimleme
< 400 000
36-64
Plazma kesim
< 500 000
120-180
Fırın
< 640 000
32-109
Havaalanı alanı
< 700 000
<45
Kaynak
100 000 - 40 000 000
40-600




Şekil-4: Gıda sektörlerinin farklı yönlerinde nanoteknolojinin rolünü gösteren şematik diyagram


Dermal (Deriyle İlgili) Maruz Kalma

Teorik olarak, cildin maruz kalmasından kaynaklanan zararlı etkiler ya cilt içinde lokal olarak ortaya çıkabilir ya da alternatif olarak deri yoluyla absorbe edilebilir ve kan akımı yoluyla yayılabilir; muhtemelen sistemik etkilere yol açmaz. Nanopartiküllerin deriye nüfuz etmesine ilişkin birçok çalışma, ilaçların bir araç olarak kimyasallar ve / veya parçacıklı malzeme içeren farklı formülasyonlar kullanılarak deriye nüfuz edip etmediğine odaklanmıştır. Yaygın olarak kullanılan partikülat malzeme türleri, lipozomlar, TiO2, ZnO2 ve polimer partiküller gibi zayıf çözünür katı maddeler ve katı lipit nanopartiküller gibi mikron altı emülsiyon partiküllerdir.


Yutma Yoluyla Maruz Kalma

Katyonik nanometre büyüklüğündeki lateks partiküllerinin negatif yüklü mukus içinde yakalandığı, itici karboksilatlı fluoresan lateks nanopartiküllerin ise bu tabaka boyunca yayılabildiği gözlemlenmiştir. Yapılan çalışmalarda partikül çapı ne kadar küçükse, mukusun kolon enterositlerine ulaşması daha hızlı olur; 14 nm çaptaki partiküller 2 dakika içinde, 415 nm çaptakiler 30 dakikada ulaşırken, 1000 nm partiküller bu bariyeri geçememiştir.