Biyokütleden Biyoyakıtlar (biofuels from biomass)

Biyokütle, insanlığın ateşi bulduğu zamandan buyana kullanıla gelen bir enerji kaynağıdır. Günümüzde biyokütle kullanımı evlerdeki ısıtma araçlarından otomotiv yakıtlara, hatta bilgisayar pil yakıtlarına kadar uzanmaktadır. Biyokütle üzerindeki çalışmalar ve teknolojik araştırmalar özellikle 1970 yıllarında başgösteren petrol kriziyle yeni bir boyut kazanmıştır. Günümüzde çeşitli  biyokütle dönüştürme prosesleri uygulanmaktadır.

Biyokütle kaynakları, hampetrol kaynaklarından daha pahalıya elde edilir; ancak biyokütle yenilenir bir kaynaktır, dolayısıyla azalan fosil yakıtların yanında sürdürülebilir bir enerji kaynağı olması gibi bir avantaja sahiptir. Biyokültenin gazlaştırılması ile elde edilen biyogaz, doğal gaz ve LPG yerine kullanılabilecek özelliklerde bir gazdır.

Biyokütle, özellikle selülozik veya ligno-selülozik yenilenir özellikteki organik maddelerdir; orman ve zirai ürün kalıntı ve atıkları, odun ve atıkları, hayvansal atıklar, kentsel ve endüstri atıkları gibi. Biyokütleden elde edilen yakıtlarla çalışan, örneğinin dizel motorları, gaz türbinleri, ısıtıcı kazanları gibi sistemler çevreyi kirletmeyen, sadece atmosferdeki CO2 ve N2 gazlarını dengede tutan emisyonlar çıkardıklarından “yeşil” enerji üreticileri, bu tür yakıtlar da “yenilenebilir” yakıtlardır. Yenilenebilir enerji kaynakları, biyokütle, rüzgar gücü, hidroelektrik güç, jeotermal güç ve fotovoltaiklerdir.

Yenilenebilir yakıtlardan rüzgar enerjisi doğal hava akımından üretilen enerji olduğundan solar enerjinin bir türü olarak kabul edilebilir; çünkü, rüzgar oluşumu ısı değişimine, yani güneş ışınlarına bağlı bir doğa olayıdır. Rüzgar türbinleri yoluyla elektrik veya mekanik güç elde edilir.

Hidroelektrik güç, nehirler, dereler ve şelalelerden akan sudan elde edilen enerjidir. Hidrogüç sistemler akan suyun potansiyel enerjisini elektrik enerjisine dönüştürür.

Jeotermal enerji yer altındaki ısıdan elde edilen enerjidir. Ergimiş kayalardan (magma) çıkan ısı yer altındaki su havuzlarını (jeotermal rezervuarlar) ısıtır.

Fotovoltaik proseste solar radyasyon doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülür. Solar enerji genellikle ısı olarak yakalanır, dolayısıyla ısıtma amaçlı kullanımı çok yaygındır.

Biyoenerji, biyokütlenin enerjiye dönüştürülmüş halidir; organik maddedeki kompleks karbonhidratlar enerji haline geçer.



Şekil-1: Biyokütleden biyoenerjiye gidiş



GERİ (hampetrolden petrokimyasallara)