Basamaklı Polimerizasyon; Karbonil Katılma-Ayrılma Mekanizması (mechanism of carbonyl addition and separation)

Basamaklı-büyüme polimerizasyonlarında en önemli reaksiyon, karboksilik asit ve türevlerinin karbonil çift bağındaki katılma ve ayrılma reaksiyonudur.


R veya R'(aşağıdaki): alkil veya aril grupları; X = OH, OR', NH2, NHR', OCOR', veya Cl; Y = R'O-, R'OH, R'NH2, veya R'COO- olabilir. Parentez içindeki madde yarı-kararlı ara ürün olarak düşünülebilir; bu ürün, Y ayrılmasıyla orjinal haline veya X ayrılmasıyla reaksiyondan sonraki kararlı ürün haline dönüşebilir. Aşağıdaki kısımlarda bu reaksiyona tipik örnekler verilmiştir.

Doğrudan Reaksiyon: Bir dibazik asit ve bir glikolün poliester reaksiyonu, veya bir dibazik asit ve diaminin poliamid reaksiyonu doğrudan reaksiyona tipik örneklerdir. Esterifikasyon reaksiyonunda kuvvetli asit veya asidik tuz çoğu kez bir katalizör gibi etki eder. Reaksiyon, reaktantların birarada ısıtılması ve oluşan suyun son aşamada vakumla ortamdan uzaklaştırılmasıyla yapılır.

Poli(heksametilen adipamid) (naylon 66), adipik asit metilen diamin tuzunun inert bir atmosferde, erime noktasının üstündeki bir sıcaklığa ısıtılmasıyla elde edilebilir; burada doğrudan reaksiyon modifiye edilerek, bir dibazik asit ve bir diamin yerine, bu ikisinin bir tuzu kullanılmıştır. Kullanılan tuzun yeniden kristallendirilerek saflaştırılmasıyla yüksek molekül ağırlığı için gerekli olan stökiyometrik eşdeğerlik sağlanabilir.

Moleküller Arası Alışveriş Reaksiyonu: Poliesterleşme reaksiyonu, özellikle dibazik asitin çözünürlüğü azsa, aşağıdaki reaksiyonla gerçekleşir.


Etilen glikol ve dimetil tereftalatdan poli(etilen tereftalat) elde edilmesinde olduğu gibi, poliesterleşme reaksiyonunda çoğunlukla metil esteri kullanılır, çünkü bir karboksil ve bir ester bağı arasındaki reaksiyon oldukça zayıftır. Oysa amin-amid, amin-ester ve asetal-alkol gibi guruplar arasındaki alışveriş reaksiyonları daha hızlı reaksiyonlar olduğundan yöntemin uygulanmasını kolaylaştırır.

Asit Klorür veya Asit Anhidrit Reaksiyonu: Asit klorür veya anhidritleri bir glikol veya bir amin ile reaksiyona girerek bir polimer oluşturur. Anhidrid reaksiyonu en fazla ftalik anhidrid ve bir glikolden alkid reçinesi elde edilmesinde kullanılır.


Yüzey-Arası Kondensasyon Reaksiyonu: Bir asit klorürün (asit halid) bir glikol veya bir diaminle reaksiyonu, herbiri monomerlerden birini içeren ve birbiriyle karışmayan iki sıvı faz arasındaki yüzeyde gerçekleşiyorsa hızla yüksek molekül ağırlıklı bir polimer elde edilir. Örneğin, diamin (veya glikol) ve asit yakalayıcının bulunduğu bir sulu faz oda sıcaklığında, asit kolorür içeren bir organik faz ile temas ettirilir. iki fazın yüzeyleri arasında oluşan polimerler sürekli bir film şeklinde toplanabilir. Bu yöntem poliamidler, poliüretanlar, poliüreler, polisülfonamidler ve polifenil eterlerin üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle, basamaklı-reaksiyon polimerizasyonunda, yüksek sıcaklıklarda kararsız olan polimerler bu yöntemle üretilebilirler.

Halka ve Zincir Oluşumu Reaksiyonu: Basamaklı-büyüme polimerizasyonunda bifonksiyonlu monomerler molekül-içi etkileşimle bir siklik bileşik meydana getirebilirler. Örnegin, hidroksi asitler ısıtıldıkları zaman ya laktonlar veya polimerler verebilirler.


Amino asitlerden ise, laktamlar veya doğrusal poliamidler elde edilebilir.

Ürün tipini belirleyen temel faktör oluşan halkanın büyüklüğüdür; halka beşten az yediden fazla atom içerirse ürün genellikle doğrusal polimerdir. Eğer beş atomlu bir halka oluşursa, doğrusal polimer oluşmaz. Altı veya yedi atomlu halkalarda, hem halkalı, hem de doğrusal polimerler elde edilebilir. Daha çok üyeli halkalı polimerler özel koşullar altında yapılabilir.

Beşten daha az atomlu (üç ve dört) halkaların oluşması bağ açılarındaki gerginlik nedeniyle çok zordur. Beşli halkalarda gerginlik yoktur ve oluşumları oldukça kolaydır. Daha büyük halkalarda da polar durumu olmadıkça gerginlik bulunmaz. Halka büyüklüğü arttıkça halka oluşma olasılığı da azalır. Ancak 15'den fazla atom içeren halkaların, artık hidrojen atomlarının birbirini itme etkisi önemsiz olacağından, oluşabildiği bilinmektedir.


GERİ (poimer kimyası)